Srebreničke žrtve uložile žalbu na odluku holandskog suda

Radiosarajevo.ba
Srebreničke žrtve uložile žalbu na odluku holandskog suda

Advokat Axel Hagedorn podnio je žalbu u ime udruženja "Majke Srebrenice" na odluku holandskog suda da odbaci zahtjev porodica žrtava da im Ujedinjene nacije isplate odštetu, uz obrazloženje da svjetska organizacija uživa imunitet u pravnim sporovima.

Holandski sud je u julu presudio da UN ima apsolutni imunitet i da stoga ne može odgovarati ni pred nacionalnim sudom.

Odluka je bila težak udarac za porodice žrtava koje su 2007. godine tužile Holandiju i UN zbog toga što nisu spriječili genocid u Srebrenici, i zatražile odštetu.

Ujedinjene nacije su se po ulaganju tužbe pozvale na imunitet, a tužba protiv Holandije je zamrznuta do rješavanja pitanja imuniteta svjetske organizacije.

"U pitanje je doveden kredibilitet UN-a kao zaštitnika ljudskih prava", izjavio je Hagedorn u intervjuu Reutersu i dodao kako je ove sedmice podnio žalbu na odluku holandskog suda i da bi presuda mogla biti donesena u drugoj polovini ove godine.

Hagedorn je izrazio uvjerenje da će Ujedinjene nacije bude li im naloženo da se pojave pred sudom, prihvatiti vansudski nagodbu s porodicama žrtava. On je također poručio da će u slučaju potrebe iznijeti slučaj i pred Evropski sud pravde.

"Radi se o ljudskim pravima, o dužnostima. Taj slučaj je od suštinskog značaja", rekao je on i naglasio da UN mora prihvatiti odgovornost za vlastite greške.

"Ujedinjene nacije žele biti jedina organizacija na svijetu koja je iznad zakona – da ne podliježu ničijoj kontroli, bez obzira na to šta rade. To je neprihvatljivo", ocijenio je njemački advokat.

Hagedorn, šef međunarodnog odjeljenja holandskoga advokatskog ureda Van Diepen Van der Kroef, zastupa 7.930 Bošnjaka čije su članove porodica ubili pripadnici snaga bosanskih Srba 1995. u Srebrenici.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN-a bili su zaduženi za zaštitu stanovništva te zaštiće zone, ali nisu uspjeli izvršiti taj zadatak.

Holandska vlada je pala nakon što je 2002. godine objavljen izvještaj Instituta za ratnu dokumentaciju u kojem je ukazano na odgovornost holandskih političara jer su, kako je navedeno, slabo pripremljene vojnike poslali u nemoguću misiju u Bosnu i Hercegovinu.

Holandija je navela da Ujedinjene nacije nisu osigurale zračnu podršku holandskom bataljonu, te su ga tako praktično napustile.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije