Srbijanski 'Kurir' objavio tekst o komemoraciji u Srebrenici. Zločin nazvan genocidom

6
Radiosarajevo.ba
Srbijanski 'Kurir' objavio tekst o komemoraciji u Srebrenici. Zločin nazvan genocidom
Foto: Kurir / Tekst "Kurira" o genocidu u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici danas, 11. jula, obilježena je 27. godišnjica genocida.

Ukopano je 50 žrtava srebreničkog genocida o čemu je izvijestio i srbijanski list "Kurir".

Podsjetimo, državni vrh Srbije ne priznaje genocid u Srebrenici kao takav već masovna ubistva nazivaju "Strašnim zločinom".

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

U nastavku donosimo kompletan tekst objavljen na ovom srbijanskom portalu.

"U Memorijalnom centru Potočari danas se obilježeva 27. godišnjica stradanja u Srebrenici. U Potočare su stigle hiljade ljudi, koji će prisustvovati komemoraciji i sahrani još 50 identifikovanih žrtava.

Zamenik načelnika Srebrenice Hamdija Fajzić rekao je u svom obraćanju u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima da je preživio genocid u Srebrenici, ističući da taj grad zaslužuje da živi.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao da "ko god pokuša negirati genocid u Srebrenici, umanjiti ga ili poreći, živi učauren u svjesno odabranom neznanju".

Ministarka odbrane Holandije Kasje Olongren rekla je da je jedini krivac za genocid u Srebrenici "vojska bosanskih Srba".

"Samo je jedan krivac za genocid, a to je vojska bosanskih Srba. Zakazala je i medjunarodna zajednica, a odgovorna je i vlada Holandije, stoga vam nudimo najdublje izvinjenje", kazala je Olongren.

Prisutnima su se obratili i predstavnici Bundestaga, ako i potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa Menahem Rosensaft.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je u svom obraćanju da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara".

"Na ovom mjestu 11. jula 1995. godine je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovde, ne samo oni koji su živjeli u okolini, već i oni za koje se mislio da su došli da pomognu, a zapravo ništa nisu uspjeli značajno da urade", naglasio je Abazović.

On je upozorio da i dalje na Balkanu "živi duh mržnje, razdora i podjela, koji se ne manifestuje ratnim dešavanjima, već politikama koji se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica".

U Memorijalni centar u Potočarima stigle su brojne delegacije.

U Potočare su stigli zvaničnici BiH, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Josep Borell, generalna sekretarka SavJeta Evrope Marija Pejčinović - Burić, zamJenica generalnog sekretara UN-a Alis Nderitu, predstavnici turskog parlamenta, predstavnik Vatikana, kao i mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Iz Srbije je u Potočare došao lider Socijaldemokrata Nenad Čanak.

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas se obilježava 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Ove godine u Potočarima će biti sahranjeno pedeset srebreničkih žrtava.

U Potočarima će poslije današnjeg dana biti sahranjeno 6.721 osoba".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije