Špijunski avion Artemis ponovo kruži iznad Bosne i Hercegovine

10
Radiosarajevo.ba
Špijunski avion Artemis ponovo kruži iznad Bosne i Hercegovine
Foto: Google Maps / ARTEMIS ponovo kruži iznad BiH

Već duže vrijeme, u zračnom prostoru iznad Bosne i Hercegovine, kruži špijunski avion Bombardier Challenger 650, poznat kao Artemis, koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Iako je u privatnom vlasništvu, vojska ga iznajmljuje za svoje potrebe. Avion je poletio iz rumunske Constante, smještene na obali Crnog mora, gdje je stacioniran zbog situacije u Ukrajini. Od početka ruske agresije, avion je obavio na stotine letova u blizini ratnih područja.

"Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko dok lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je Mike Chagnon, zamjenik predsjednika Leidos Defence Group, za web-stranicu Defensone.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Koncept ovog špijunskog aviona se razlikuje od klasičnog prisluškivanja neprijateljskih komunikacija na bojnom polju. Umjesto toga, omogućava vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti.

Ovi avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorišćavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletnih obavještajnih podataka.

Ideja je zamijeniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz put i pobunjenicima, sa naprednijom i manje ranjivom avionskom tehnologijom, piše Robbreport.com.

Nije poznato zbog čega avion trenutno leti, ali ranije su izviđački letovi bili vezani za potrebe misije EUFOR Althea.

Zabilježen je let aviona italijanskih i rumunskih zračnih snaga. EUFOR-u za misije iznad Bosne i Hercegovine nije neophodno dobijanje dozvole od organa Bosne i Hercegovine.

Misija ARTEMIS: Američki špijunski avion leti iznad BiH - pogledajte putanju leta

Misija ARTEMIS: Američki špijunski avion leti iznad BiH - pogledajte putanju leta

Ipak, sposobnosti Bombardiera su takve da njegov let iznad Bosne i Hercegovine teoretski može služiti za prikupljanje informacija iz Srbije.

Podsjetimo, avion Bombardier Challenger 650 ARTEMIS je 23. februara poletio s međunarodnog rumunskog aerodroma Mihail Kogălniceanu. O preletu je javljila stranica FlightRadar, a zvaničnih drugih podataka o ovom letu tada nije bilo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije