Solarna elektrana napravila ogroman problem u BiH: 'Ostat ćemo bez pitke vode'

3
Radiosarajevo.ba
Solarna elektrana napravila ogroman problem u BiH: 'Ostat ćemo bez pitke vode'
Foto: Planinarsko društvo Prisoje / Tušnica, planina kod Livna

Na južnim padinama Tušnice, iznad Prisoja, Općina Tomislavgrad, planira se izgradnja i solarnih elektrana na dvije lokacije.

Ta informacija nije najbolje legla građanima, planinarima ni ekolozima. Oglasilo se Planinarsko društvo 'Prisoje' i žestoko kritikovalo odluku da se gradi ova elektrana. 

Između ostalog, naveli su da će ogroman problem biti pristup pitkoj vodi. 

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

"Prostor na kojem je planirana izgradnja solarne elektrane se nalazi na južnoj strani planine Tušnice, na području koje kao rijetko gdje obiluje izvorima pitke vode od kojih je većina kapitirana i koristi se za opskrbu pitkom vodom većine kućanstava u Prisoju.

Unazad nekoliko godina Općina Tomislavgrad je odbila zahtjev jednog od mještana Prisoja za izgradnju farme krava na navedenom području, pravdajući to činjenicom da se radi o vodozaštitnom području. Šumariji Tomislavgrad, zbog istog razloga, nije bilo dopušteno obaviti sječu u Maloj borovini na južnoj strani Tušnice.

Prva u Bosni i Hercegovini: Počela s radom solarna elektrana u srednjoj školi

Prva u Bosni i Hercegovini: Počela s radom solarna elektrana u srednjoj školi

Međutim, kad se u igru uključio veliki igrač i krupni kapital, Općina Tomislavgrad ne ističe činjenicu da se radi o vodozaštitnom području, nego odobrava izgradnju solarnih elektrana na tom istom području na površini od 613 hektara.

Zašto? Utjecaj izgradnje solarne elektrane na tolikoj površini, krčenjem zemljišta, korištenjem teške mehanizacije, zagađenjem tla mikroplastikom i teškim metalima, bi dugoročno rezultirao trajnim zagađenjem izvora pitke vode na južnim padinama planine Tušnice", naveli su u saopštenju, piše portal Hercegovina.info

Istakli su i da će ovaj projekat loše uticati na turizam u ovom području. 

Prvi u BiH: Mostar će imati solarnu elektranu za vlastite potrebe

Prvi u BiH: Mostar će imati solarnu elektranu za vlastite potrebe

"Općina Tomislavgrad u svim svojim planovima za prostorno uređenje općine ističe buškoblatski kraj kao veliki potencijal za razvoj turističkih aktivnosti. Kako se u te planove uklapaju megalomanski projekti solarnih elektrana i vjetroelektrana i to u današnje vrijeme kada su trendovi u turizmu mir, očuvana priroda i čisti zrak.

Ko bi to dolazio slušati buku vjetroelektrana, gledati devastiranu prirodu i polja solarnih panela. I ovo malo stanovništva što je preostalo u buškoblatskom kraju, koji svaki dan traže razloge zašto i oni ne odsele u inozemstvo kao i velika većina njihovih sugrađana koji su već tamo, dobili bi ogroman poticaj za odlazak iz rodnog kraja. Da ne spominjemo mogući povratak ljudi koji su već otišli u inozemstvo. Od toga zasigurno ne bi bilo ništa.

Kako to utječe na strategiju razvoja Općine Tomislavgrad. Bez rastuće populacije, nema ni ekonomskog rasta. Ovakvi projekti privatnih investitora ne vežu dodatna zapošljavanja jer se radi o automatiziranom sustavu, već samo bogaćenje ionako bogatih pojedinaca i siromašenje lokalnog stanovništva u smislu obezvrjeđivanja njihovog vlasništva, nekretnina i zemljišta", dodaju iz Planinskog društva. 

Znate li gdje je postavljena najveća solarna elektrana u Sarajevu

Znate li gdje je postavljena najveća solarna elektrana u Sarajevu

Tražili su hitnu reakciju iz Općine Tomislavgrada i povlačenje saglasnosti za projekat. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije