Smještaj osobama kojima je izrečeno obavezno psihijatrijsko liječenje

Fena
Smještaj osobama kojima je izrečeno obavezno psihijatrijsko liječenje
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Borislav Bojić upozorio je na sjednici Doma na finansijske posljedice koje bi BiH i entiteti mogli imati ukoliko se ne riješi smještaj osoba kojima je izrečena presuda obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Podsjetio je na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Hadžić i Suljić" zbog koje je država morala da isplati hiljade eura odštete jer nisu adekvatno smješteni u ustanove. Obojica su počinili ubistvo. Nagib Suljić sjekirom je 23. novembra 2002. godine ubio svoju djevojku, a Fikret Hadžić je iz puške u Lukavcu 1. maja 2002.  ubio troje ljudi. Hadžić je pravosnažnom presudom osuđen na 23, a Suljić  na osam godina zatvora.

Desetak godina kasnije, država im je, presudom Evropskog suda za ljudska prava, morala isplatiti novac na ime nematerijalne štete - Suljiću 25.000, a Hodžiću 15.000 eura.

Naime, Bojić je  istakao da na Sokocu postoji Zavod za forenzičku psihijatriju koji je opremljen i koji još nije počeo s radom jer nisu uposleni kadrovi, a smještanjem 167 osoba u tu ustanovu država bi izbjegla velike finansijske probleme ukoliko bi se još neko od osuđenih žalio Evropskom sudu kako su to učinili Hadžić i Suljić.

Budući da odgovornost za početak rada ovog zavoda imaju Vijeće ministara i dvije entitetske vlade, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac uime Vijeća ministara i agenta BiH u Evropskom sudu za ljudska prava istaknula je da se, prema posljednjim informacijama, u ovom sudu ne vodi više nijedan ovakav postupak.

"Ukoliko bi se još osoba žalilo  Evropskom sudu jedna godina smještaja iznosila bi 5.000 eura. To bi itekako pogodilo državni i entitetske budžete. Umjesto toga trebalo bi sredstva usmjeriti u potrebe koje Zavod ima za njegovo otvaranje", kaže Borovac.

Kazala je da je još 2012. Vijeće ministara usvojilo Akcioni plan za izvršenje tih mjera, a iste godine i donijelo odluku o formiranju Interresorne radne grupe za izradu, praćenje i provođenje tog plana te da je od pet aktivnosti tri realizirano bez većih teškoća.

Završena je analiza potreba opremljenosti Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, izvršena je analiza potreba za prisilno zadržavanje osoba te sanacija objekta Zavoda na Sokocu, a osigurana su sredstva za opremanje Zavoda i nabavku medicinske i nemedicinske opreme.

"Nije realizirana ključna aktivnost, a to je premještanje osoba iz cijele BiH u Zavod. Kašnjenje u provođenju ove aktivnosti uzrokuje kašnjenje ka ispunjavanju generalnih mjera BiH po presudi Hadžić i Suljić, a time i zatvaranje ovog slučaja u Komitetu ministara Vijeća Evrope, tijela koje vrši nadzor nad provođenjem presuda Evropskog suda",  dodala je ministrica.

Pojasnila je da je Zavod otvoren 2014., ali do danas nije počeo s radom, a članovi Interresorne radne grupe iz Republike Srpske navodili su nedostatak sredstava za početak rada. No i nakon nekoliko urgencija Vijeća ministara nadležnima u Republici Srpskoj nije bilo povratne informacije.

Ovo pitanje delegirano je i na prošlogodišnjoj konferenciji ministara iz oblasti zdravstva, međutim iz RS-a, dodaje Borovac, ni tada nisu bili ponuđeni konkretni odgovori.

Nakon ovakvog odgovora ministrice, Bojić je pozvao nadležne institucije da odmah pristupe realizaciji ovih aktivnosti da ne bi bilo ozbiljnih posljedica zbog neizvršavanja ovih odluka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije