Slučaj Garić: Ubistvu prethodio telefonski razgovor

Radiosarajevo.ba
Slučaj Garić: Ubistvu prethodio telefonski razgovor

U policiji jučer nisu htjeli otkriti kojim oružjem i sa koliko hitaca je Garić, koji je obavljao i dužnost potpredsjednika Skupštine opštine Doboj, ubijen u nedjelju oko 13.30 u prostorijama SDS-a u Vidovdanskoj ulici, pišu Nezavisne.

Međutim, iz nezvaničnih izvora saznaje se kako su za vrijeme ubistva Garić i Savić bili sami u prostorijama SDS-a i da je tijelo ubijenog s pet rana na grudima pronađeno u fotelji za radnim stolom. Stanari tvrde kako su se čula tri, a zatim još dva pucnja.

Navodno je ubistvu prethodio telefonski razgovor. Savić je Garića pozvao i rekao mu da dođe u prostorije stranke, a zatim se uputio tamo naoružan pištoljem. Nakon što je izvršio ubistvo, Savić je, prema nezvaničnim informacijama, nazvao brata, koji je zatim obavijestio prijatelja zaposlenog u jednoj od opštinskih službi, a potom je obaviještena policija.

Savić se zaputio u Sarajevo s namjerom da tamošnjim policijskim organima preda dokumentaciju koja je navodni dokaz nelegalnih radnji opštinskih vlasti. Prvoj policijskoj upravi u Sarajevu prijavio se u nedjelju oko 16 časova, a istog dana oko ponoći je prebačen u CJB Doboj.

Dobojska policija završila je jučer kriminalističku obradu nad Savićem, a zatim je trebalo da bude predat u nadležnost Okružnog tužilaštva u Doboju. Savićev branilac Milenko Radonjić rekao je da je još rano govoriti na čemu će zasnivati odbranu.

Dobojskom čaršijom ipak kruži priča da su se Garić i Savić prije izvjesnog vremena sukobili zbog dozvola za građenje, jer je Garić navodno odlučivao ko može dobiti saglasnost za građenje u Doboju. Garić je na nedavnom sastanku Saviću zaprijetio da više nijednu zgradu u Doboju neće sagraditi, iako je planirao da u narednih 10 godina gradi kompleks od 13 stambeno-poslovnih objekata.

Upravo gradnja tog kompleksa trebalo je da preduzeće "Građ promet" izvuče iz finansijske krize u koju je zapalo nakon lokalnih izbora, jer navodno opština nije izvršila plaćanje obaveza koje je imala prema preduzeću. I opština je od Savića potraživala novac za rentu, zbog čega su njegova gradilišta nedavno bila privremeno zapečaćena.

Sva gradiliša Građ prometa jučer su bila zatvorena, a radnici, kojima duguju dvije plate, su ujutru vraćeni s posla kući.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, optužio je juče aktuelnu vlast u RS da je odgovorna za ubistvo Garića i poručio da je "njegov ubica bio blizak određenim krugovima u SNSD-u".

On je na vanrednoj pres-konferenciji SDS-a u Banjaluci ustvrdio da Garićevo ubistvo ima političku pozadinu iza koje stoji vlast ''i režim koji preko svojih medija pokušava da ubistvo predstavi kao unutarstranački obračun''.

''Ubica Garića nije član SDS niti je njen finansijer niti se radi o raščišćavanju računa na relaciji SDS-a i čovjeka koji je izvršio ubistvo", kazao je Ćuzulan i dodao da je "ubica bio u finansijskim problemima i da je pokušavao da izmiri svoje račune, što mu Garić nije dozvolio".

Milorad Dodik, lider SNSD-a, odbacio je juče kao netačne optužbe SDS-a da ubistvo Garića ima neke veze sa SNSD-om i aktuelnom vlašću. Dodik je za Radio RS rekao da je "notorna glupost da je Garićev ubica bio blizak članovima SNSD-a, odnosno vlastima".

Odlukom Odbora za sahranu 28. april proglašen je Danom žalosti u opštini Doboj. Ispred zgrade SDS-a otvorena je knjiga žalosti.

Vlada RS i premijer Milorad Dodik uputili su saučešće Skupštini opštine Doboj.

Nezavisne novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije