Skup ispred Vlade KS zbog ugrožavanja izvorišta vode: 'Ovo je najveća ekološka katastrofa u Evropi'

2
Al. Č.
Skup ispred Vlade KS zbog ugrožavanja izvorišta vode: 'Ovo je najveća ekološka katastrofa u Evropi'
Foto: Radiosarajevo.ba / Skup aktivista izpred zgrade Vlade KS

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupila se grupa aktivista u organizaciji neformalne grupe građana po nazivom "Hoćemo pitku vodu i čist zrak - stop nelegalnoj gradnji na Bjelašnici i Igmanu". 

Njihov jedini i osnovi zahtjev je da u što skorijem vremenu nađu i donesu zakonske odredbe kojima će srpiječiti dalju nelegalnu gradnju na Bjelašnici i Igmanu.

Aktivista Sejfudin Tokić kazao da se mora zaustaviti nelegalno građenje na Igmanu i Bjelašnici gdje je do sada oko 8 miliona metara kvadratnih šuma i planinskih livada pretvoreno u građevinsko zemljište, betonirano i dovedeno do devastacija.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

"Vlasti su u proteklih 15 godina saučesnci najvećeg ekološkog suicida u Evropi. Taj proces se intevizira i radi se o vjerovatno najvećoj korupcijskoj aferi u BiH. Očito je da novac za gradnju tih ilegalnih pansiona, hotela i motela dolazi iz crnih fondova. Nijedan objekt nema postojeći plan u Federaciji za to područje, kao ni dozvolu za opskrbu vode, za kanalizaciju. Kanton bi trebao vršiti nadzor, ali očito to izvjegavaju. Skupština bi jednom odlukom mogla ponititi sve ilegalne odluke, ali smatramo da su saučesnici", rekao je Tokić.

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi, dodaje Tokić, strahuju da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka.

Postoji li u Bosni i Hercegovini ekološka svijest?

Postoji li u Bosni i Hercegovini ekološka svijest?

Od Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo zahtijevamo da u što skorijem periodu donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području. Podnesene su i krivične prijave, ali to stoji u ladicama tužilaštava", rekao je Tokić.

Sarajevsko polje je najveće izvorište u Bosni i Hercegovini s kojeg se vodom snabdijeva gotovo pola miliona stanovnika.

To je najveći i najvažniji resurs za vodosnabdijevanje grada, odnosno Kantona Sarajevo, rečeno je na skupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije