SIPA-a provjerava postavljanje cijevi ispod Save bez znanja države BiH

2
F. V.
SIPA-a provjerava postavljanje cijevi ispod Save bez znanja države BiH
Arhiv / Ilustracija

Službenici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjeravaju okolnost pod kojima u martu ove godine postavljene cijevi ispod korita rijeke Save, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koje je obavljeno ilegalno, bez dopuštanja naše države.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, službenici SIPA-e provjeravaju informacije o nezakonitostima u toku ovih aktivnosti. Neslužbeno, bh. istražitelji traže informacije i od organa Republike Hrvatske.

Tragom ovih saznanja uputili smo dopis SIPA-i, odakle se zasad nisu oglašavali.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Podsjetimo, cijevi ispod Save su postavljene kao bi se osigurala plinofikacija rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Da je postavljanje ovih cijevi zakonski je sporno ukazala i prepiska Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije BiH, a koja je obavljena u proljeće ove godine.

Iz objavljenoga, također, proizlazi da Granična policija BiH naveden aktivnosti nije mogla spriječiti jer izvođači za radove nisu tražili dopuštenje, niti su oni bili vidljivi.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su ocijenili taj čin ugrožavanjem teritorijalnog integriteta bosanske države s obzirom da ti radovi, odnosno projekt, nisu dogovoreni i odobreni na razini dviju država.

Stoga su zatražili hitnu istragu i poduzimanje potrebnih mjera prozivajući pritom izravno Graničnu policiju, koju su optužili da nije spriječila postavljanje cijevi ispod korita Save, prirodne granice između dvije države.

Portal Istraga.ba objavio je ranije očitovanje kojeg je Granična policija poslala Ministratvu sigurnosti u kojem stoji da su cijevi postavljene u noći između 24. i 25. marta te s hrvatske obale Save vode direktno do kruga rafinerije u Bosanskom Brodu.

Kako je navedeno, cijevi je položila hrvatska tvrtka "Feromihin", u suradnji s tvrtkom "Termoelektro" iz BiH, kojoj je Granična policija i dostavila nalog o obveznoj obustavi radova kada je za njih naknadno doznala. O tome su izvijestili i upravu rafinerije te hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, prenijela je ranije Hina.

Granična policija navela je kako od nje nitko nije tražio dopuštenje za postavljanje cijevi, osim što su 1. martadobili obavijest iz rafinerije da će angažirati čamac na Savi sa zadaćom "radijskog navođenja polaganja plinovoda".

Plinoficiranje pogona rafinerije u Bosanskom Brodu projekt je kojega su 2017. dogovorili tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Jedina rafinerija nafte u BiH u vlasništvu je ruske državne tvrtke "Zarubežnjeft".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije