Sezona godišnjih odmora: Na meti lopova kuće, stanovi, ugostiteljski objekti...

Radiosarajevo.ba
Sezona godišnjih odmora: Na meti lopova kuće, stanovi, ugostiteljski objekti...
Radiosarajevo.ba / Kradljivac / Ilustracija
U sezoni godišnjih odmora neophodno je poduzeti dodatne mjere zaštite svoje imovine i tako smanjiti rizik od provala, stoji u apelu iz Ministarstva za unutrašnje poslove RS-a.

U prvih šest mjeseci ove godine policijski službenici su planskim aktivnostima smanjili broj krivičnih djela teške krađe za 5,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom periodu evidentirano je 1.015 krivičnih djela teška krađa, a od ukupnog broja evidentiranih teških krađa u 125 slučajeva se radilo o krivičnom djelu u pokušaju. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 936 izvještaja protiv 513 lica. Najčešći objekti izvršenja krivičnih djela teška krađa su upravo kuće i stanovi - 437, trgovinski i ugostiteljski objekti - 145, te garaže, podrumi i šupe - 119 i dr.

"Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetujemo da za vrijeme odsustvovanja iz stana ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Vrijednosti (novac, nakit i druge vrijedne predmete)  treba dati na čuvanje nekome od povjerenja. Preporuka je i da se ključevi od stana ne ostavljaju na 'skrivenim mjestima', nego daju osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pritom povremeno osvijetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi. Na društvenim mrežama ne treba ostavljati poruke o svom odsustvu, obavijestiti lično samo one koje je neophodno.

Apeliramo na građane da ako uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na broj 122", saopćeno je iz MUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije