Savjetnik Milorada Dodika ima 'sjajnu' ideju: Retroaktivno primjenimo zakon i svi idu svojim kućama

7
Radiosarajevo.ba
Savjetnik Milorada Dodika ima 'sjajnu' ideju: Retroaktivno primjenimo zakon i svi idu svojim kućama
Foto: Screenshot / Ognjen Tadić

Ognjen Tadić, koji radi kao savjetnik predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku, otkrio je svoje rješenje za trenutnu situaciju u Sudu Bosne i Hercegovine, koji trenutno sudi njegovom šefu. 

Gostujući na Federalnoj televiziji, Ognjen Tadić je predstavio svoj plan za rješenje sudskog procesa koji se trenutno vodi protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. 

"Mi želimo da pomognemo u tome da se smanji broj svađa između Sarajeva i Banja Luke i da sutra sudija tog suda prosto kaže – evo mi smo možda i mislili nešto u skladu s voljom međunarodne zajednice, ali očigledno postoji zakon koji nam onemogućava da nastavimo voditi ovaj postupak i ide svako svojoj kući. To je ponovo doprinos relaksiranju političkih odnosa u BiH, a ne zaoštravanje", rekao je Tadić, misleći na Zakon o imunitetu kojeg pokušava da donese Narodna skupština RS. 

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Naravno da je RS i srpski narod tu vrstu ataka na institucije RS-a, prije svega, doživio kao napad na sebe. Ali je vrijeme pokazalo da je to u suštini suđenje BiH. Od odluke Suda BiH zavisi da li BiH jeste suverena država ili nije. Ako nije – zna se šta su posljedice. Ako jeste – opet se zna šta su posljedice.

Ja vas uvjeravam, što se tiče javnosti u RS-u, da je ona spremna na obje opcije, sasvim ravnodušno spremna da prihvati i da šta god se uradi – RS pobjeđuje u ovom procesu. Ali jedino što je razlika je to što BiH neće pobijediti u tom procesu ukoliko bude donesena osuđujuća presuda", rekao je savjetnik Milorada Dodika, te nastavio: 

Ovako je govorio Ognjen Tadić koji je za Milorada Dodika govorio da je sinonim za kriminal

Ovako je govorio Ognjen Tadić koji je za Milorada Dodika govorio da je sinonim za kriminal

"Način na koji se dosad javnost u Sarajevu, pogotovo međunarodna, odnosila prema tom predmetu, i način na koji su pokušavali da izvrše utjecaj na Sud BiH, govori da neće biti pravičnog suđenja. Službenici američke ambasade, barem meni nije poznato, da dolaze u bilo koji sud u Banjoj Luci i da utvrđuju pravosudnu politiku.

A čak i sami službenici suda više puta su govorili o tome kako službenici američke ambasade i OHR-a dolaze u Tužilaštvo i Sud BiH da bi se raspitivali o predmetima. To je nezakonit pritisak na te pravosudne institucije, i same izjave Schmidta i američkog ambasadora Michaela Murphyja govore o tome da oni žele osuđujuću presudu." 

Govorio je i o državnoj imovini.

Od opozicije do saradnika: Ognjen Tadić postao savjetnik Milorada Dodika

Od opozicije do saradnika: Ognjen Tadić postao savjetnik Milorada Dodika

"Ne znam zašto se trvite oko tog pitanja, samo gubite vrijeme. Stvari su tu potpuno jasne – Ustavom Republike Bosne i Hercegovine postojalo je poglavlje dva koje se bavilo pitanjem imovine i davalo nadležnosti BiH na tom pitanju.

Usvajanjem Ustava BiH u Dejtonu to je prestalo da bude ustavna materija i to više ne pripada nadležnostima BiH – pripada isključivo nadležnostima entiteta. A kako će to entiteti urediti – to je dato njima u nadležnost. Pokušaj da se od sporazuma o sukcesiji napravi pravni osnov za takvo nešto je potpuno besmislen. A ključnu zabunu je unio Ustavni sud BiH svojim presudama. Sudije koje su odlučivale nikad nisu pročitale sporazum o sukcesiji", tvrdi Tadić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije