Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo među 10 najzagađenijih gradova svijeta
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Zagađenje u Sarajevu

Sarajevo je jutros među 10 najzagađenijih gradova svijeta, podaci su švicarskog portala IQAir.

Glavni grad Bosne i Hercegovine se našao na šestom mjestu s indeksom kvaliteta 161.

Među prvih pet najzagađenijih gradova jutros su Lahore u Pakistanu, hrvatski Zagreb te New Delhi iz Indije.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Osjetljivim grupama se preporučuju maske

IQAir preporučuje da se na otvorenom nose maske, izbjegavanje boravka na otvorenom, zatvaranje prozora i korištenje filtera za zrak.

Stranica IQair svjetske gradove rangira po indeksu AQI (Indeks kvalitete zraka) u realnom vremenu, što znači da se poredak gradova mijenja relativno brzo.

Šta je AQI?

AQI je "sumarni pokazatelj" onečišćenja. Pri izračunu indeksa koristi se više pokazatelja kvalitete zraka (koncentracija onečišćujućih tvari) i u ovisnosti o iznosima izmjerenih koncentracija tome pokazatelju se pripisuju odgovarajuće vrijednosti. Što je vrijednost indeksa veća, kvaliteta zraka je nepovoljnija.

Pritom treba znati da je kvaliteta zraka dobra ako se AQI kreće 0 do 50. Takva kvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a zagađenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik.

Umjereni AQI kreće se od 51 do 100. Kvaliteta takvog zraka je prihvatljiva, ali kod prisutnosti nekih zagađivača može postojati umjerena briga za zdravlje vrlo malog broja ljudi. Aktivna djeca i odrasli te osobe s dišnim bolestima, kao što je astma, trebaju ograničiti boravak na otvorenom.

Kada se AQI kreće između 101 i 150, zrak se smatra nezdravim za osjetljive grupe. Aktivna djeca i odrasli te osobe s dišnim bolestima, kao što je astma, trebaju ograničiti boravak na otvorenom.

Zrak je nezdrav kada se AQI kreće između 151 i 200. Na takvom zraku svi mogu osjetiti zdravstvene probleme, a osjetljiviji ljudi ozbiljnije. Aktivna djeca i odrasli te osobe s dišnim bolestima kao što je astma trebaju izbjegavati duži boravak na otvorenom. Svi ostali, a osobito djeca, trebaju ograničiti aktivnosti na otvorenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije