NATO ostao dužan državi desetine miliona KM, radnici od '96. do 2006. bez doprinosa

K. S.
NATO ostao dužan državi desetine miliona KM, radnici od '96. do 2006. bez doprinosa
Radiosarajevo.ba / Avdo Salihbegović
Prema određenim procjenama, više hiljada građana Bosne i Hercegovine je radilo za mirovne stabilizacijske snage NATO-a: IFOR, SFOR, EUFOR od 1996. godine do danas.

Mnogi kuhari, prevodioci, mehaničari, radnici u PX-ovima, čistačice, domari uredno su primali plaću, dok su u tom periodu bili obavezni sami sebi uplaćivati poreze i doprinose.

Takva praksa suprotna je domaćim zakonima, jer u BiH poslodavac to uplaćuje, a ne radnik”, pojašanjava za Radiosarajevo.ba advokat Avdo Salihbegović, koji zastupa više od 1.200 bivših uposlenika NATO-a i EUFOR-a.

Naš sagovornik napominje da je sporni period bio od 1996. do 2006. godine, te da u tih deset godina radnicima NATO-a nije uplaćivani doprinosi.

“Od 2006. godine ista je mirovna misija, isti zadatak, isti ugovori i isti poslodavci plaćaju doprinose. Očigledno je da od 1996. do 2006. godine, ostaje vakum i da oni jednostavno izbjegavaju svoju obavezu izvršit, ili nam omogućiti da kroz nepristrasan postupak mi ostvarimo svoja prava”, pojasnio je Salihbegović.

Kaže da je po preuzimanju slučaja 2013. godine, punih pet godina redovno u kontaktu i ima sedmične sastanke s predstavnicima NATO-a u BiH, te da pokušavaju doći do bh. nstitucija na svim nivoima vlasti.

“Takva nam je država, jer niko neće da vodi računa o državljanima Bosne i Hercegovine i o njihovim pravima”, dodaje Salihbegović.

Pojašnjava da je riječ nekoliko desetina miliona KM koje se duguju našim entitetskim PIO/MIO fondovima po osnovu poreza i doprinosa.

“Mora biti i pritisak države i organa vlasti da se to izmire ove obaveze Ovo je samo u Bosni i Hercegovini. NATO i mirovne snage su bile i u Hrvatskoj i na Kosovu, pa nije bilo ovakvih problema”, objasnio je naš sagovornik.

Na pitanje da ći se ići prema Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko ne budu riješena prava ovih radnika, Salihbegović je kazao da hoće.

“Oni nama onemogućavaju da dođemo do Europskog suda za ljudska prava. Upravo je to jedan od faktora današnjeg obraćanja medijima ispred baze u Butmiru, s obzirom na to da moramo proći drugostepene instance ugovorenih postupaka da bi mogli doći do Strazbura. Moramo imati konačnu odluku u BiH da bi mogli doći do Strazbura”, napominje advokat Salihbegović te dodaje da NATO podliježe Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"S obzirom na to da je NATO najjača politička organizacija na svijetu, ne postoji način da ih prisilimo da rade svoj posao, prema ugovorenim poslovima", zaključuje naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije