Manje unajmljenih objekata ambasada BiH u svijetu, troškovi smještaja povećani

N. K.
Manje unajmljenih objekata ambasada BiH u svijetu, troškovi smještaja povećani
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Troškovi smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništima Ministarstva za vanjske poslove BiH bilježe trend rasta, iako su budžetska sredstva za finansiranje institucija BiH još od 2012. godine ograničena.

Naime, Ured za reviziju institucija BiH proveo je reviziju s ciljem provjere jesu li institucije BiH efikasne u upravljanju imovinom i troškovima smještaja diplomatsko-konzularnih predstavništava i funkcionera BiH koji rade u njima.

Analizirajući ovu reviziju, može se uvidjeti da većina objekata u 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH (zgrade ambasada, misija, konzulata, rezidencije i stanovi za funkcionere) nije u vlasništvu BiH, nego se unajmljuje.

Iako se broj smještajnih kapaciteta diplomatsko-konzularnih predstavništava u vlasništvu BiH povećao posljednjih godina, on se nije značajnije odrazio na smanjenje troškova zakupa koji se plaćaju.

Jedna četvrtina budžetskih izdataka Ministarstva za vanjske poslove BiH su izdaci za troškove smještaja u 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH. Iako je broj nekretnina DKP-a u vlasništvu BiH u periodu 2004–2016. povećan sa 6 na 17 on se nije značajno odrazio na smanjenje troškova smještaja DKP i funkcionera DKP, koji su sa 8,7 miliona KM u 2004. godini narasli na 13,8 miliona KM u 2016. godini.

crnadak_Wallstrom_RSA(2).jpg - undefined
Nalazi revizije ukazuju na to da institucije BiH nisu efikasne u upravljanju imovinom i troškovima smještaja u DKP. Slabosti u upravljanju imovinom i troškovima smještaja u DKP za posljedicu imaju rast troškova smještaja, propadanje imovine BiH i neujednačen životni standard zaposlenika DKP.

"Odluke Ministarstva za vanjske poslove (MVP), Ministarstva za finansije i trezor (MFT) i Vijeća ministara (VM), koje određuju troškove smještaja, nisu zasnovane na kvalitetnim analizama i uvjerljivim obrazloženjima. MVP nema kvalitetne analize prioriteta i potreba za nabavku i rekonstrukciju objekata DKP-a", piše u izvještaju revizije učinka "Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH" koje je napravio Ured za reviziju institucija BiH.

Nadalje, kako stoji u ovom izvještaju, odobrena budžetska sredstva za nabavku i rekonstrukciju objekata DKP-a se ne koriste u predviđenim rokovima. Znatan broj naslijeđenih objekata nije rekonstruisan niti useljen i propada, a za navedeno vrijeme bespotrebno se gomilaju troškovi zakupa.

"Od ukupnih troškova smještaja DKP, izdaci za unajmljivanje prostora i zgrada u DKP mreži MVP su u porastu i sa 3,7 miliona KM u 2004. godini su narasli na 5,7 miliona KM u 2016. godini. Ovi izdaci obuhvataju plaćanje troškova zakupa za objekte za smještaj ambasada, konzulata, misija i rezidencija DKP BiH", stoji u izvještaju

Također, u finansijskoj reviziji MVP za 2015. godinu navedeno je da su izdaci za unajmljivanje prostora i zgrada u DKP mreži u porastu. Mjesečni troškovi za zakup prostorija u kojima su smješteni DKP se kreću u rasponu od 303,58 KM (Istanbul, 320 m²) do 46.598,20 KM (Misija New York, 500 m²).

sanacija-plocnika-predsjednistvo-bih(5).JPG - undefined

Troškovi naknada za smještaj funkcionera DKP su također u porastu i sa 5 miliona KM u 2004. godini su narasli na 8,1 miliona KM u 2016. godini. U isto vrijeme, vrijednost imovine u DKP u vlasništvu BiH je sa 7,4 miliona KM u 2004. godini narasla na 57,6 miliona KM u 2016. godini.

U tom periodu BiH je naslijedila ili kupila 12 objekata koji nisu značajnije uticali na smanjenje ukupnih troškova smještaja.

Također, podsjećamo, prema najnovijim najavama BiH bi do kraja godine mogla dobiti još jednu ambasadu, i to u Južnoj Americi, ukoliko Predsjedništvo BiH odobri prijedlog Ministarstva za vanjske poslove BiH.

Tačnije, prva južnoamerička bh. ambasada trebala bi biti otvorena u Brazilu, državi s velikom i rastućom ekonomijom, što će biti prvo diplomatsko predstavništvo BiH u ovom dijelu svijeta, kazao je za Radiosarajevo.ba ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak.

"Prijedlog će biti da se ambasada u Brazilu otvori već do kraja godine, ali ćemo vidjeti šta će oni odlučiti. Unutar ovog ministarstva postoji radna grupa koja radi na zakonu i vanjskim poslovima, a posebno se bave novim smjernicama vanjske politike.“ istaknuo je Crnadak.

Svakako, jedna od informacija koja je vanjsku politiku BiH a i rad Ministarstva za vanjske poslove BiH još više postavilo u centar pažnje bh. javnosti jeste ostavka ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji Draška Aćimovića podnio na ovu funkciju.

Draško Aćimović - undefined

Draško Aćimović

Na kraju, podsjećamo, da će danas u nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici raspravljati o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka drugim državama.

Inicijativu za razmatranje te informacije pokrenuo je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, ali su i ranije zastupnici i delegati PSBiH problematizirali to pitanje.

Sve je ovo dovelo do toga, da se postavi pitanje kuda ide vođenje vanjske politike BiH i da li je rad Ministarstva vanjskih poslova BiH na dobrom putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije