Revizija i naredne godine

Radiosarajevo.ba
Revizija i naredne godine

Revizija u oblasti boračko-invalidske i socijalne zaštite neće biti okončana do kraja godine, što je rok koji su postavili međunarodni kreditori.

U Institutu za medicinsko vještačenje FBiH kažu da fizički neće biti u mogućnosti da pregledaju sve korisnike.

Zijad Hadžiomerović, direktor Instituta, kaže da je zahtjev za obaveznu reviziju podnijelo oko 50.000 korisnika socijalnih naknada sa stepenom invalidnosti 90 i 100 odsto, a očekuje kako će provjerom biti obuhvaćeno 54.000 korinsika boračko-invalidske zaštite.

"Posljednjih dana dnevno smo primali i po 2.000 zahtjeva. Uz maksimalne napore možemo odraditi od 8.000 do 10.000 zahtjeva mjesečno. Od Ministarstva za rad FBiH tražili smo da nam odobri dopunski rad, zadržali smo i ljude koji su spremni za penziju", objasnio je Hadžiomerović.

Dodaje kako će revizija u oblasti socijalne zaštite, osim na Institutu u Sarajevu, biti rađena i u ostalim gradovima u kojima ova ustanova ima ambulantu. U pojedinim gradovima za rad će koristiti i prostorije domova zdravlja.

"Vjerujem da nećemo imati problema s osobama sa invaliditetom, jer smo im mi i ranije izdavali rješenje. Međutim, ne znam kako će ići s pripadnicima boračke populacije, koji su rješenja dobili u različitim ustanovama", istakao je Hadžiomerović.

On se nada da će da će biti napravljena administrativna revizija prije nego što korisnici naknada po osnovu RVI budu upućivani u Institut. "Ne želim da Institut bude taj koji će prvi razabirati i čistiti", naglasio je Hadžiomerović.

Revizija korisnika naknada za boračke kategorije trebalo bi da počne nakon što Parlament FBiH usvoji zakon koji će regulisati ovu oblast.

Iako je pretprošle sedmice istekao rok za podnošenje zahtjeva za reviziju socijalnih naknada, u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH kažu kako da iz revizije neće biti isključeni ni oni koji naknadno predaju zahtjev.

Revizija u oblasti boračko-invalidske zaštite mora biti okončana do kraja godine, jer je to jedan od uslova za ispunjavanje uslova aranžmana sa MMF-om. Revizija socijalnih naknada je takođe jedan od uslova za dobijanje sredstava Svjetske banke.

U Ministarstvu kažu kako je rok za reviziju rješenja osoba sa invaliditetom od 30 do 60 dana, te da su svjesni da Institut nema toliki kapacitet da zadovolji rokove.

"Teško je očekivati da revizija bude okončana u zakonski predviđenom i idealnom roku, pogotovo imajući na umu da će sada krenuti i revizija u oblasti boračko-invalidske zaštite", kazali su u Ministarstvu.

Osim poslova u vezi s revizijom, ljekari Instituta moraju rješavati redovne zahtjeve za ocjenu invalidnosti. Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike FBiH takvih zahtjeva sada ima oko 50.000.

Milioni od revizije

Reviziju rješenja i preglede u Institutu za medicinsko vještačenje FBiH plaćaju korisnici naknada.

Građani su prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju u oblasti socijalne zaštite morali uplatiti 98 KM za pregled u Institutu, a oni koji zbog invaliditeta nisu u stanju da dođu u njihove prostorije izvojili su 140 KM za kućnu posjetu.

"Sav ovaj novac ide Institutu za medicinsko vještačenje FBiH, odnosno za njegov rad. Onima kojima ponovo bude potvrđena invalidnost u procentima 90 i 100 posto, novac će biti vraćen", rekli su u Ministarstvu rada i socijalne politike.

S obzirom na to da revizija obuhvata oko 104.000 korisnika socijalnih i boračkih naknada, Institutu će biti uplaćeno više od 10 miliona KM.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije