Reakcije na razgovore u Beogradu i Zagrebu: "Tuđman i Milošević mogu biti ponosni"

7
Reakcije na razgovore u Beogradu i Zagrebu: "Tuđman i Milošević mogu biti ponosni"
Foto: Anadolija/ EPA-EFE / Plenković i Dodik/ Vučić i Čović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sastao se sinoć u Zagrebu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Istog dana o Bosni i Hercegovini su u Beogradu razgovarali predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i dopredsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

S obzirom na okolnosti u kojima se dešava, dakle, otvorenog udara Milorada Dodika i njegovih ljudi na ustavno-pravni poredak naše države, pa i prijetnje sukobima i scenarijem iz 1992. godine, ova intenzivna komunikacija na liniji Beograda – Zagreb u najmanju ruku pravi paralele s nedavnom prošlošću i vraća u sjećanje slike od prije 30 godina.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Istovremeno, visoki američki dužnosnik Mathhew Palmer boravio je, također, u Zagrebu, gdje se susreo sa Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske. Palmer danas stiže u Sarajevo.

Sva ova jučerašnja komunikacija izazvala je različite komentare društvenim mrežama.

"Nešto su se uskomešali plemenski poglavice oko Zagreba i Beograda. I uzgred, koga predstavljaju ova dvojica "legitimnih"?", napisala Vesna Rajnović, profesorica filozofije i etike, twitterašica i kolumnistica više medija.

Poznata bh. novinarka Envera Selimovića upozorila je kako su ovi susreti u najmanju ruku indikativni.

"Dodik u Zagrebu, Čović u Beogradu - dobri đaci. Tuđman i Milošević mogu biti ponosni. Ako je Bosni i Hercegovini dobro, onda ništa", napisala je Selimović.

Politolog i analitičar prof. dr. Jasmin Mujanović, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, primjećuje kako je sada sve otvoreno, pa i da se sve otvoreno radi.

"Hrvatski predsjednik Milanović i secesionista, odnosno militantni srpski nacionalista Dodik u zajedničkom pokušaju da BiH trajno pokopaju u segregacijske lance. Samit Čović-Vučić potvrdio osovinu Zagreb-Beograd-Dodik/Čović", zaključio je Mujanović.

Direktor Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić ukazao je u kojem pravcu se kreću pritisci prema, prije svega, zvaničnom Sarajevu.

"Ako dobro razumijem, cilj diplomatskog pritiska je da se nama kaže da će međunarodna zajednica pustiti srpske nacionaliste da nas pobiju ako ne dopustimo hrvatskim nacionalistima da nas ograde u bodljikavu žicu. Kao da je bilo šta od toga u njihovoj moći ili rukama... ", napisao je Suljagić.

Među ostalima, i osnivač Asocijacije za studije međunarodnih odnosa (TUİÇ) Burak Yalım ukazao je da sastanci Vučić-Čović i Dodik-Milanović jasno pokazuju ko u ima separatistička nastojanja koja vode ka destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije