Radnici "Vitezita" stigli u Sarajevo: Svoja prava traže na protestima pred Vladom

E. H.
Radnici "Vitezita" stigli u Sarajevo: Svoja prava traže na protestima pred Vladom
Grupa od 23 radnika tvornice eksploziva "Vitezit", koji su u nedjelju krenuli iz pješice iz Viteza ka Sarajevu, jutros su stigli u glavni grad BiH gdje će, pred zgradom Vlade Federacije BiH, održati protestni skup.

Radnici koji su obespravljeni krenuli su na ovaj put zbog, kako kažu, neuvezanog radnog staža za 19 radnika, koji su stekli uslove za penziju, te će to biti njihov glavni zahtjev tokom protestnog skupa u Sarajevu.

Tokom svog putovanja oni su prošli kroz brojne bh. gradove, a mnogima od njih nekoliko puta ukazivana je pomoć. Ipak, ističu kako su veoma zahvalni građani koji su im pomagali u njihovom pohodu za pravdu.

Kako je kazao Safet Sivro za Radiosarajevo.ba, predstavnik sindikata radnika "Vitezita", radnici ovog preduzeća u Sarajevu će se zadržati do daljnjeg, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni kazali su kako će im se na protestima pridružiti i njihove porodice.

"Naši su zahtjevi da Vlada FBiH na današnjoj sjednici donese odluku o penzioniranju 19 radnika Vitezita. Već ranije smo dolazili na proteste, 2011. smo osam dana boravili i tražili prava za kolege, pa su nam riješili sve probleme. Poslije tog smo dolazili i 2013. i 2014. godine i tada smo se zadržali nekoliko sati, dok nisu ispunili naše zahtjeve. Ovog puta prešli smo 78 kilometara pješke za dva dana i teško nam je bilo. Ljudi su iscrpljeni i umorni, ali unatoč svemu planiramo ostati ovdje sve dok se ne riješe naši problemi", kazao je Sivro.

Njegov kolega Fikret Džananović, jedan od radnika "Vitezita" koji čeka uvezivanje radnog staža kako bi mogao otići u penziju, istaknuo je kako su tokom puta radnici skupljali limenke, da bi imali novca za hranu u Sarajevo.

"Pomogle su mi i kolege, skupljali smo limenke tokom puta, pa smo uspjeli sabrati 100 KM prodavši taj otpad u Ilijašu. Sada imamo mogućnost da jedemo. Tako se i inače u životu snalazimo, mi smo nekakvi umjetnici za preživljavanje. Živimo bez ičega, stari smo neće niko ni na nadnicu da nas primi, a radili smo po 40 godina. Sada smo dočekali vrijeme da po četiri godine neki od nas čekaju da odu u penziju", istaknuo je Džananović.

Ranije ove sedmice federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić istaknuo je kako je Vlada FBiH u ovom mandatu ozbiljno krenula u rješavanje problema radnika kojima nije uvezan radni staž. Dodao je i kako je stanje koje je zatečeno bilo kritično, ali da treba dati vremena ovoj Vladi.

"Ipak, moraju se poštovati procedure i pravila. Ne može se poslati zahtjev za uvezivanje radnog staža i par dana od toga organizovati proteste. To je slučaj radnika Vitezita. Mi jesmo zaprimili zahtjeve ovih radnika, obradili je i uputili Federalnom ministarstvu finansija. Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje ministarstva mi ćemo završiti čitavu proceduru, što ne bi trebalo da traje duže od nekoliko sedmica", kazao je Džindić.

Podsjećamo, članovi Udruge radnika neriješenog radno-pravnog statusa "Vitezita" pješačili su na proteste u Sarajevo i u martu 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije