Prošetajte najpoznatijim zatvorima u BiH: Zenica, Foča, Kula, Orašje... (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Prošetajte najpoznatijim zatvorima u BiH: Zenica, Foča, Kula, Orašje... (FOTO+VIDEO)
/ KPZ Zenica

Sudeći prema godišnjem Izvještaju kaznene statistike Bosna i Hercegovina bilježi rezultat od 76,6 zatvorenika na 100.000 stanovnika. 

Nekima od njih boravak u Kazneno popravnim domovima je kao godišnji odmor, dok neki spas od realnosti u 120 godina starom zatvoru pronalaze u vjeri, knjigama i posvećujući se raznim zanatima.

Mapa: Koja evropska zemlja ima najviše zatvorenika – u BiH na 100.000 stanovnika 76,6 zatvorenika

Gdje žive osuđeni bh. zločinci: U Zenicu (Foču, Tuzlu) kada pođem ja...

FOTO: Počela gradnja državnog zatvora u blizini Sarajeva

KPZ Zenica

U čuvenom Kazneno-popravnom zavodu Zenica (KPZ), poznatijem kao KP Dom, opjevanom i u čuvenoj pjesmi benda Zabranjeno pušenje, danas kaznu izdržava oko 800 osuđenih osoba, među kojima su i oni osuđeni za najteža krivična djela. 

Zatvor je izgrađen za vrijeme austrougarske vladavine, od 1886. do 1889. godine, izvan gradske jezgre. Kako je rastao grad, tako su se i naselja približila zatvorskim zidinima. Iako je promijenio čak pet država, zatvor je ostao na istom mjestu, kao najpoznatiji i najveći zatvor u BiH.

I u zeničkoj kaznionici, kao i u mnogim zatvorima diljem svijeta postoje klanovi. Ovdje su podijeljeni po teritorijalnom, geografskom principu, dakle, postoje tuzlanska, sarajevska, zenička grupa... Međutim, u sukobe dolaze ukoliko je ostalo nekih neriješenih računa "izvana", dakle, prije dolaska u zatvor. Zatvorenici su podijeljeni u tri skupine. U skupinama A i B su oni koji zbog dobrog ponašanja imaju pravo na pogodnosti dok su u skupini C problematični zatvorenici koji nemaju takve pogodnosti.

KPZ Foča

Kazneno-popravni zavod Foča osnovan je 1949. godine. To je ustanova zatvorenog tipa u kojoj kaznu izdržavaju muška lica. 

U okviru progrаmа resocijаlizаcije, oko 50, od ukupno 350 osuđenikа, bаvi se izrаdom rukotvorinа, čime se pripremаju zа povrаtаk u društvo.

Oko 55 odsto osuđenikа rаdno аngаžovаno nа režijskim i nа proizvodnim poslovimа.

Ovаj vid аngаžovаnjа posebno dobro dođe osuđenicimа koji potiču iz socijаlno ugroženih porodicа, rаdi njihove egzistencije, аko uspiju dа mаterаlizuju svoj proizvod koji šаlju porodicаmа.

KPZ Orašje

Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa osnovan je kao "Okružni zatvor Orašje" i kao takav djelovao je do kraja 2000 godine. Od 2001 godine djelovao je u sastavu KPZ Tuzla kao odjeljenje u Orašju da bi 27.02.2012. godine ponovno postao samostalni Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Orašje.

U 2011. godini donesena je odluka o osnivanju odjeljenja odgojno-popravnog doma za maloljetnike u sastavu KPZ Orašje. Navedena izgradnja je u toku i očekuje se njen završetak i puštanje u funkciju u 2015 godini.  Od osnivanja zatvora kroz isti je prošlo cca 4.000 osuđenih i pritvorenih osoba. Ukupni kapacitet zatvora je 90 osuđenih i 26 pritvorenih osoba, dok je kapacitet maloljetničkog doma 60 osoba.

KPZ Tuzla 

Ne zna se kako je izgledala prva zgrada tuzlanskog zatvora, ali se zna da je bila na istom mjestu, gdje je 1850. godine podignuta Kršla-zatvor iz turskog perioda. Kršla se nalazila na prostoru gdje je 1905. godine sagrađena zgrada Gimnazije i korištena je sve do izgradnje novog Okružnog zatvora nazvanog Štok (izgrađen krajem 19. vijeka), a koji postoji i dan danas. 

U Kršli, u tom tuzlanskom zatvoru iz turskog perioda, izržavali su kaznu ne samo Tuzlaci, nego i pobunjenici protiv turske vlasti iz šireg područja-posavci, semberci i jataci sa majevice, stanovnici izvan tuzlanskog kadiluka.

Počev od 1998. godine tadašnji okružni zatvor u Tuzli i Okružni zatvor u Orašju nastavljaju sa radom kao Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Tuzli sa Odjeljenjem u Posavskom kantonu. Od 2011. godine Odjeljenje u Orašju počinje sa radom kao Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Orašju.

U objektu KPZ-a Tuzla u centru grada, smještena je uprava, pritvorska jedinica, te odjeljenje za ženske osuđene osobe. Kapacitet Ženskog odjeljenja je 30 osuđenih osoba, mada je popunjenost iznad kapaciteta i na odsluženju kazne su 43 žene. U skladu sa zakonskim odredbama KPZ Tuzla, jedini ženski zatvor u Federaciji BiH, dozvoljava im telefonske pozive, posjete, izlaske, druženja sa porodicama, ali i boravak djeteta u zatvoru do treće godine života. 

U maju 2009.godine, otvoren je novi zatvorski objekat KPZ-a Tuzla Odjeljenje Kozlovac, koje čine dvije međusobno povezane zgrade i jedna izdvojena zgrada, ukupnog smještajnog kapaciteta 181 zatvorsko mjesto, prema evropskim zatvorskim pravilima.

KPZ Kula - Istočno Sarajevo

Kazneno–popravni zavod "Kula" u Istočnom Sarajevu posljednjih godina bilježi znatne pomake u radu i resocijalizaciji osuđenih osoba, što je nakon posjeta međunarodnih organizacija ovoj ustanovi potvrdila i Evropska komisija u prošlogodišnjem Izvještaju o izvršenju krivičnih sankcija. 

Ženski zatvor može da primi do 30 zatvorenica i taj kapacitet trenutno nije popunjen. Zatvorenicama, među kojima ima i trudnica, obezbijeđeni svi uslovi i sadržaji za boravak u ovoj ustanovi. Posebna pažnja posvećena je zatvoru za maloljetnike, koji je izgrađen 2008. godine. Objekat može da primi više od 20 maloljetnih prestupnika.

KPZ "Kula" nadležan je za prijem osuđenih za krivična djela počinjena u saobraćaju i druga krivična djela do tri godine, kao i za osobe koje su zbog krađa, teških krađa, ubistava ili utaje poreza osuđene na veće zatvorske kazne. Među njima su i osuđenici koji izdržavaju maksimalne kazne od 20 godina zbog teškog ubistva.  

Osuđenici za ratne zločine ne izdržavaju zatvorske kazne u ovoj ustanovi. Međutim, u pritvorskoj jedinici Zavoda smještene su osobe koje su u fazi istrage, optužene ili osuđene prvostepenim postupkom za ratne zločine. Pritvorska jedinica je koncipirana po ćelijskom sistemu sa svim adekvatnim sadržajima, tako da Sud BiH i sudovi u Republici Srpskoj često upućuju pritvorenike upravo u ovu ustanovu. 

Posljednjih godina dosta urađeno da bi nekada prilično ruiniran objekat doveli u sadašnje, veoma prihvatljivo stanje. Postavljeno je oko 300 metara zaštitne ograde oko zatvora. 

Gradnja državnog zatvora u blizini Sarajeva

Premda je kamen temeljac postavljen prije punih osam godina, gradnja je zvanično započela tek u avgustu prošle godine. Završetak radova planiran je za 2016. godinu, a naša zemlja tako će dobiti moderan objekat, jedan od najmodernijih ove vrste u regiji.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje državnog zatvora na području Istočne Ilidže (Istočno Sarajevo) procijenjena je na 39,6 miliona eura, a vrijednost Ugovora o izvođenju radova je 26,5 miliona eura.

Kapacitet državnog zatvora, koji će se prostirati na površini od 24.000 metara kvadratnih, uključivat će ukupno 348 mjesta, od čega za osuđenike 298 i pritvorenike 50 mjesta.

Život u belgijskim zatvorima: Hladne 'kutije' u kojima su skučeni pokreti, duh i ideje (FOTO)

FOTO: Kako Goli otok izgleda danas

Zavirite u unutrašnjost najčuvenijeg zatvora na svijetu: Alcatraz, kao nijedan više (FOTO+VIDEO)

Pogled u dubine pakla – najsmrtonosniji zatvori Južne Amerike (FOTO+VIDEO)

FOTO: Život u jednom od najnasilnijih zatvora u Brazilu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije