Prokišnjavaju sobe u studentskim domovima

Radiosarajevo.ba
Prokišnjavaju sobe u studentskim domovima

Višemilionska dugovanja kantonalnih vlada prema studentskim centrima u FBiH uveliko će otežati ovogodišnji prijem studenata u studentske domove.

Osim dugovanja kantona za smještaj studenata, u većini domova loši su uslovi smještaja, sobe prokišnjavaju, mogu ostati bez tople vode.

Predstavnici pet javnih studentskih centara tvrde kako je najveći dužnik Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK), koja obaveze za smještaj svojih studenata nije izmirila još od prošle godine. Samo potraživanja tri studentska centra od SBK premašuju dva miliona KM. Rukovodioci studentskih domova strahuju da, ako dugovanja ne budu izmirena, neće moći završiti svoje obaveze prema dobavljačima hrane, niti će moći izmirivati obaveze prema komunalnim preduzećima. Cijene smještaja u studentskim domovima kreću se od 60 do 120 KM mjesečno, dok kantoni za svakog studenta participiraju po 189 KM.

Veliki problem studentskih domova su i dotrajale instalacije, namještaj i stolarija. Predstavnici domova kažu kako će i unatoč tim problemima vrata studentskih domova već od 1. septembra biti otvorena za prijem studenata. Sudeći po izjavama nadležnih, najteža situacija je u Studentskom domu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

“Smještajni kapacitet u ovom domu je nikakav. Imamo svega 78 ležaja u 29 soba. Jedini nam je spas izgradnja studentskog centra s 300 ležaja. Na posljednjem konkursu primili smo 300 aplikacija, što je četiri puta više od naših mogućnosti”, rekao je Sašo Ćišić, upravnik Studentskog doma Univerziteta Džemal Bijedić.

Istakao je kako je zgrada u kojoj je smješten dom stara 100 godina, te da su prozori i vrata u prilično lošem stanju.

“Dotrajali su ormari za garderobu i cipele. Od Ministarstva obrazovanja FBiH dobili smo 30.000 KM za kupovinu ormara. Španska organizacija će donirati nabavku etisona u sobama”, rekao je Ćišić, podsjetivši kako studenti u ovom domu nemaju ni učionicu.

“Uspjeli smo osigurati dva obroka dnevno, toplu vodu non-stop i besplatan Internet priključak. Smještaj za studenta košta 100 KM mjesečno. Potraživanja ovog doma od kantona su oko 180.000 KM, a samo od SBK, koji od novembra prošle godine nije uplatio ni feninga, su oko 100.000 KM”, rekao je Ćišić.

Dugovanja SBK prema studentskim domovima “Bjelave” i “Nedžarići” u Sarajevu su oko 700.000 KM, a ukupna dugovanja prelaze 1,5 miliona KM. Emir Kadrić, direktor JU “Studentski centar” Sarajevo, istakao je kako je Upravni odbor ovog centra donio odluku da studenti iz kantona koji nisu izmirili obaveze za prethodnu godinu neće biti primljeni u dom.

“Zbog ovih dugovanja ne možemo izmiriti svoje troškove. Dužni smo za električnu energiju 80.000 KM. Ako do 12. avgusta ne izmirimo dug, struja će nam biti isključena”, rekao je Kadrić, naglasivši kako u oba doma ima 1.850 kreveta i 150 pomoćnih ležaja.

“Studenti imaju dva topla obroka dnevno i pet puta sedmično toplu vodu. Cijene se kreću od 60 do 120 KM, pa je prosječna cijena za studenta 91 KM. Okrečit ćemo sobe i stubišta i domove pripremiti za prijem studenata”, istakao je Kadrić.

Miralema Bašić-Buzaljko, direktorica Studentskog centra u Zenici, kaže kako je i u zeničkom domu studentski standard prilično loš.

“Naša kotlovnica je stara više od 30 godina. Remontovali smo je, ali svakog momenta može zatajiti i možemo ostati bez tople vode. Krovovi su prilično dotrajali i 17 soba prokišnjava. Neuslovne su za stanovanje. Koristimo te sobe i studenti imaju razumijevanja jer smo im obećali da ćemo to brzo sanirati”, istakla je Bašić-Buzaljkova, naglasivši kako ovaj dom može primiti 228 studenata.

“Studenti imaju dva obroka dnevno, toplu vodu non-stop, Internet priključak i kablovsku televiziju. Mjesečno za boravak u domu plaćaju 91 KM”, rekla je Bašić-Buzaljkova.

Ismet Pirić, direktor Studentskog centra u Tuzli, kaže kako ovaj centar ima tri paviljona i da su dva poprilično stara i dotrajala.

“U jednom paviljonu moramo zamijeniti vodovdne instalacije i sanirati krov jer prokišnjava. Drugi je opet star 50 godina i neophodna mu je kompletna rekonstrukcija. Nastojat ćemo sve radove završiti do početka akademske godine i kupiti novi namještaj kako bismo spremni dočekali studente”, rekao je Pirić, naglasivši da dom može primiti 536 studenata.

“I ovdje studenti imaju dva obroka, non-stop toplu vodu, sportske terene, učionice, TV sale. Mjesečno plaćaju 80 KM”, istakao je Pirić.

Sveučilište u Mostaru ima najmanje problema

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru posjeduje najopremljeniji studentski dom, koji može primiti oko 500 studenata.

Dragan Mikulić, direktor Centra, kaže kako ova ustanova, osim potraživanja oko 300.000 KM od Vlade SBK i Zapadno-hercegovačkog kantona, nema problema.

“Služimo dva obroka dnevno. Imamo toplu vodu svaki dan, kablovsku TV i Internet priključak u svakoj sobi. Imamo i dva Internet kluba i učionice. Cijena smještaja u ovom domu je 100 KM”, kazao je Mikulić.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije