Prije tačno 29 godina počela je operacija 'Maestral' koja je srušila snove o 'Velikoj Srbiji'

6
Radiosarajevo.ba
Prije tačno 29 godina počela je operacija 'Maestral' koja je srušila snove o 'Velikoj Srbiji'
Foto: Arhiv / Operacija "Maestral"

Od 8. do 17. septembra obilježava se godišnjica Operacije 'Maestral' u kojoj su zajednički učestvovale snage Armije Republike BiH, HVO-a i Hrvatske vojske. Operacijom su komandovali Ante Gotovina, Ivan Korade, Anton Luburić, Atif Dudaković i Mehmed Alagić. 

Nakon jedanaest dana žestokih borbi, operacija je okončana oslobađanjem Drvara, Šipova, Jajca, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i Ključa te nekoliko drugih strateški važnih mjesta. Akciju je podržala i međunarodna zajednica koja je htjela 'obuzdati' VRS.

Zajedničko djelovanje Armije RBiH i hrvatskih snaga počelo je nakon Splitskog sporazuma 22. jula 1995. godine, kojeg su potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman

Širi se video iz ruske škole, djevojčica ‘cinkala‘ direktora. Putin mu postavio samo jedno pitanje

Širi se video iz ruske škole, djevojčica ‘cinkala‘ direktora. Putin mu postavio samo jedno pitanje

Cilj operacije predviđao je prodore na dva operativna pravca od Bosanskog Grahova prema Drvaru i od Glamoča prema Jajcu.

Operacija je počela u petak, 8. septembra iz pravca Glamoča i Kupresa – prve srpske linije su bile lako razbijene i u ruke 7. i 4. gardijskoj brigadi pada strateški važan planinski vrh Veliki Vitorog, visok 1906 m/nm, odakle se kontrolira široko područje od Kupreškog polja i Glamoča sve do Šipova, Jajca i Mrkonjić Grada.

U isto vrijeme, pod komandom generala Atifa Dudakovića, kreću operacije 5. korpusa Armije BiH iz pravca Bihaća prema planinama Grmeč i Bosanskom Petrovcu te prema Bosanskoj Krupi. Sedmi korpus Armije BiH pod komandom generala Mehmeda Alagića pokrenuo je žestok napad na Donji Vakuf.

Posljednja vojna operacija Armije RBiH: Prije tačno 28 godina počela operacija 'Sana 95'

Posljednja vojna operacija Armije RBiH: Prije tačno 28 godina počela operacija 'Sana 95'

U utorak, 12. septembra 1995. godine, snage 4. gardijske brigade HV-a zauzimaju Šipovo, a 7. gardijska brigada zauzima strateški iznimno važan prevoj Mliništa na cesti između Glamoča i Mrkonjić Grada.

Sljedeći dan, u srijedu 13. septembra 1995. godine bio je iznimno uspješan – 7. gardijska brigada zauzima Drvar, a 4. gardijska brigada zauzima Jajce. Istog dana pada i Donji Vakuf u ruke 7. korpusa Armije BiH.

Dio zajedničke akcije bosanskohercegovačkih i hrvatskih snaga nazvan je operacijom "Sana 95". Oslobodilačka operacija "Sana 95" počela je 13. septembra 1995. godine u šest sati ujutro. Pola sata kasnije, snage Armije RBiH probile su liniju, a u 1 sat i 10 minuta ujutro narednog dana ušle u Bosanski Petrovac. Tri dana kasnije, kreće se ka Ključu, koji je oslobođen dan kasnije, a nakon toga, oslobođen je i Sanski Most i spojene su snage pod kontrolom komandanata Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića.

Narednog dana, u nedjelju 17. septembra, Peti korpus oslobađa i Bosansku Krupu. Sljedećih dana 5. korpus zauzima šire područje u pravcu Bosanske Otoke, Prijedora i dospijeva nadomak Sanskom Mostu.

Nakon sedam dana borbi, operacija završava. Zauzeto je i oslobođeno područje široko 100 i duboko 25 kilometara na kojem su bili važni prijevoji Oštrelj i Mlinište, a između Armije BiH, HV i HVO i Banja Luke još je samo Mrkonjić Grad.

Nepun mjesec kasnije, uslijedio je "Južni potez", udar snaga HV-a i HVO-a kojim je pod kontrolu trebalo staviti Mrkonjić-Grad, elektranu Bočac te ceste prema Banjoj Luci. Ovom akcijom trebalo je osloboditi snage 5. i 7. korpusa Armije BiH pritiska Vojske RS nakon uspješnih operacija prema Bosanskom Novom i Ključu. Hrvatske snage nakon dva dana oslobodile su Mrkonjić-Grad te izbile na planinu Manjača, dok Armija RBiH napreduje dolinom rijeke Sane prema Sanskom Mostu, oslobađa ovaj grad i stiže nadomak Prijedora.

Uz uništenje infrastrukture, logistike i zapovjednog sistema od strane zračnih snaga NATO saveza, hrvatsko-bošnjački udar je RS odlomio komad po komad teritorija i donio na hiljade izbjeglica koje su se u kolonama slijevale prema Prijedoru i Banjoj Luci.

Skoro u potpunosti je razbijen 2. Krajiški korpus VRS i natjeran u bježanje. Moral Srba bio je vrlo oslabljen, u Banjoj Luci i diljem RS zavladala je panika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije