Udruženja žrtava ispred Suda BiH: Gdje su optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća?

6
Anadolija
Udruženja žrtava ispred Suda BiH: Gdje su optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest ispred Suda i Tužilaštva BiH

U srijedu je ispred Suda i Tužilaštva BiH održano protestno okupljanje predstavnika udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine koji su nezadovoljni radom ove dvije institucije. Okupljeni su željeli upozoriti na nesprovođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina, posebno Anexa B u kojem je sadržana i A lista MKSJ.

Okupljeni su tražili da se "prestane sa reciklažom predmeta ratnih zločina", naglašavajući da u 19 godina rada Tužilaštva BiH nije podignuta nijedna optužnica za opsade Sarajeva, Goražda i Bihaća. Pomenuti gradovi su bili zaštićene zone UN-a, a u njima je ubijeno na stotine nevinih civila.

Okupljeni su podsjetili i na činjenicu da su Sud i Tužilaštvo BiH donijeli samo jednu pravosnažnu presudu za genocid u Srebrenici.

Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

Reakcije na presudu za zločin u Štrpcima: Sramota za Srbiju

Reakcije na presudu za zločin u Štrpcima: Sramota za Srbiju

"Devetnaest godina otkako je počeo s radom, Sud BiH nije ispunio očekivanja žrtava. Očekivali smo da budu presude onakve kakve trebaju biti, da pravda dođe", rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Subašić je navela da su na okupljanje došli predstavnici jedanaest organizacija i udruženja koje se bave pitanjem nestalih osoba iz Mostara, Cazina, Sarajeva, Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta.

Ona je optužila Sud BiH da vrši podjele i ravna zločince i žrtve, te istakla da je niko ne može izmoriti ni zastrašiti u traženju istine i zahtjevanju pravde. „Prenijela sam istinu na mog sina, na moju unučad i oni će nastaviti našu borbu", rekla je Subašić, te istakla da je neophodno da svi "zločinci imaju imena i prezimena kao što i naša djeca imaju".

Protestnom okupljanju prisustvovala je i Kada Hotić, potpredsjednica "Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa", koja je izjavila da protesta ne bi bilo kada bi institucije radile korektno i procesuirale krivce. Iskazala je nezadovoljstvo time što još niko na ovom sudu nije odgovarao za četiri godine agresije na Sarajevo. „Ima li išta od 810 osoba ispitanih, istraženih zločinaca koje je Haški tribunal proslijedio ovom sudu?", poručila je Hotić.

Ni iz Udruženja "Majke Srebrenice" nisu zadovoljni radom ovih institucija. "Tolike godine smo opsjednuti raznim neistinama, pričom koja nije dostojna slušanja. Mene najviše pogađa što se ljudima koji nisu krivi, stavlja na teret krivnja", rekla je Fadila Efendić, predstavnica ovog udruženja.

Gdje je pravda? Udruženja žrtava iz BiH okupili se ispred Suda i Tužilaštva BiH

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, February 8, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije