Požar na Dinari na području BiH i Hrvatske: Moguća zajednička akcija gašenja

AA
Požar na Dinari na području BiH i Hrvatske: Moguća zajednička akcija gašenja
Zbog požara na Dinari koji već nekoliko dana ugrožava područje BiH s jedne i Hrvatske s druge strane razmišlja se o zahtjevu za organiziranjem zajedničke ili međunarodne akcije na njegovom lokaliziranju, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

"Ono što ćemo svakako vidjeti tokom dana jeste šta je s požarom koji je evidentiran na Dinari na području općine Livno u pograničnom dijelu s Hrvatskom. On je došao s hrvatske strane zahvatio dio rastinja u BiH i onda se opet okrenuo prema Hrvatskoj. Pretpostaviti je da kolege u Hrvatskoj nemaju vremena niti resursa da se uključe u gašenje tog požara. Požar je i došao iz Hrvatske u BiH i sada na cijeloj planini kruži. Tu je i minirano. Najgore je što se požar i na području u Bosanskom Grahovu i na području Livna dešava u minskom polju. Još nije izašao iz minskog polja i ne možemo gasiti na zemlji", poručio je Solak.

Istaknuo je kako požar na Dinari traje danima i da je njime zahvaćena trava i nisko rastinje. Vrlo bi ga bilo teško gasiti, naglasio je Solak, i da se može prići.

"Bila bi zahtjevna akcija da se on lokalizira. Vidjet ćemo u narednom periodu kako će se on ponašati. Nije to ništa strašno i alarmantno, ali svakako ćemo vidjeti kako da pokušamo animirati da kolege u Hrvatskoj sa svoje strane zaustave požar. Vidjet ćemo da im pošaljemo zvanično zahtjev za zajedničko gašenje tog pograničnog dijela. Mi imamo sporazum s njima da letjelice iz BiH mogu ulaziti u pogranični prostor Hrvatske i obratno. Pošto to moramo zajednički raditi i koordinirati, možda ćemo tražiti zvaničnu zajedničku akciju ili međunarodnu akciju u tom dijelu. To ćemo vidjeti danas tokom dana", rekao je Solak.

Kazao je da su jutros imali djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH u ispomoći u Livanjskom kantonu, na području općine Bosansko Grahovo.

Helikopter je, kazao je Solak, gasio plato kod Bosanskog Grahova. Tu su, ističe, trenutno i djelatnici šumarije i vatrogastva.

"Vidjet ćemo kakav je učinak, kada se smiri veliki dim. Imat ćemo razgovor i s pilotima", naveo je Solak.

Kada je riječ o ostalim požarištima u Federaciji BiH, posebno Hercegovačko-neretvanskom kantonu oni su, naveo je Solak, manji i službenici uspijevaju na terenu se nositi s njima i rješavati ih.

Kada je riječ o ugroženim područjima, Solak navodi da je to uvijek okolina Mostara, općine Ravno, Neum i Čapljina.

"To su te općine koje su i ugrožene. Negdje se pojavljuju požari i u općini Konjic, ali su na vrijeme primijećeni i lokalizirani. Pojave se i tokom dana mali, koje i ne računamo u požare, ali svakako izlaze kolege vatrogasci koji imaju pune ruke posla na njihovom gašenju", poručio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije