Povećane kvote za izdavanje radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Povećane kvote za izdavanje radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH
Foto: Pexels / Ilustracija

Nakon inicijative članica, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca RS su u više navrata insistirali na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u 2022. godini.

Vijeće Ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u Bosni i Hercegovini mogu izdati strancima.

"Prema objavljenoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozlova za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH je sa ranije predloženih 70, na insistiranje UPFBiH povećan na 300. U djelatnosti proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom predlagač je prvobitno predložio izdavanje pet dozvola za FBiH, a nakon reagiranja UPFBiH, broj dozvola je povećan na 110. U djelatnosti građevinarstva u odnosu na predloženih 30 za FBiH, broj dozvola je povećan na 320.

Fascinantni prizori: Put prema Boračkom jezeru uljepšan predivnim zimskim bojama

Fascinantni prizori: Put prema Boračkom jezeru uljepšan predivnim zimskim bojama

Poslodavci žele da se u BiH lakše uvozi radna snaga: "Nedostaje nam oko 30.000 radnika"

Poslodavci žele da se u BiH lakše uvozi radna snaga: "Nedostaje nam oko 30.000 radnika"

Kada je u pitanju djelatnost prevoza, skladištenja i veza broj dozvola je sa predloženih 10 povećan na 20 u FBiH.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva sa ranije predloženih 30, angažmanom UPFBiH broj dozvola u FBiH je povećan na 150. Što se tiče djelatnosti informacije i komunikacije, broj dozvola je sa predloženih 10 u FBiH povećan na 110.
UPFBiH pozdravlja odluku nadležnih da povećaju kvote za radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH, naročito u proizvodnim i uslužnim djelatnostima", navodi se u saopćenju.

"Ovo je dovoljan, ali ne i potreban uslov za liberalizaciju tržišta radne snage. U ovome trenutku procedura za dobijanje dozvole za zapošljavanje stranaca u Federaciji BiH traje oko šest mjeseci. Pozivamo nadležne institucije da što prije poduzmu neophodne korake kako bi pojednostavili procedure, skratili rokove, smanjili broj neophodnih dokumenata za odobrenje uvoza radne snage i omogućili kompanijama da do potrebne radne snage, koju ne mogu naći na tržištu BiH dođu pravovremeno", kažu u UPFBiH.

UPFBiH posljednjih godina kontinuirano upozorava na nedostatak radne snage, naročito u proizvodnom i uslužnom sektoru te je u više navrata insistirano na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola strancima u BiH.

Prema podacima UPFBiH u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima poput građevine, drvne i hemijske industrije itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije