Poruke s Uskršnje mise u Sarajevu: Mir u pravdi i ljubavi

2
Anadolija
Poruke s Uskršnje mise u Sarajevu: Mir u pravdi i ljubavi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kardinal Vinko Puljić

Uskrs je svetkovina nade i odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom koja je najiskonskija nada čovjeka. On je blagdan života s porukom da život nema kraja , rečeno je tokom uskršnje mise služene u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Katolici danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i grijehom.

Centralno misno slavlje u Sarajevskoj katedrali, kojem su prisustvovali brojni vjernici, predslavio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. Tomo Vukšić.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Vukšić je u poruci kazao kako je Uskrs svetkovina s kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju događaja Isusova uskrsnuća.

Dodao je kako je Uskrs za kršćane blagdan nade i izvor njihove radosti.

“Uskrs je blagdan nade za sve ostale plemenite i dobre ljude, pa i za one loše koji će naći snage i načina odvratiti se od svog zla puta. U čovjekovoj naravi ništa nije tako jako kao želja za životom i ni u čemu čovjek nije tako snažan i uporan kao u odbrani svoga života. Dapače, u istoj čovjekovoj naravi ugrađena je želja da smrt ne bude kraj“, rekao je Vukšić.

Istakao je kako je to prirodan osjećaj i želja koji prethode svakom religioznom uvjerenju.

”U čovjeku se sve buni protiv pomisli da je smrt kraj“, rekao je Vukšić.

Dodao je kako svetkovina Uskrsa sjećanje na dogđaj Isusovog uskrsnuća, koje je temelj kršćanske vjere.

Uskrs je svetkovina nade i odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom, koja je najiskonskija nada čovjeka. On je blagdan života s porukom da život nema kraja”, rekao je Vukšić.

Istakao je kako je druga velika poruka uskrslog Krista jeste mir.

”Mir u pravdi i ljubavi, kršćanska je vizija društvenoga mira“, istakao je Vukšić.

Dodao je kako je mir pretpostavka i važno sredstvo sreće na zemlji te da je Uskrs blagdan koji u vjernicima budi snažan osjećaj zahvalnosti, iako čovjek često zaboravi biti zahvalan za blagodati koje su mu date.

Na kraju je govorio o putu kojim čovjek ide tokom svog života, a na kojem se susreće s mnogim poteškoćama i izazovima zbog čega mu je u njihovom savladavanju potrebna pomoć drugih, ali i njegova pomoć drugima.

Katolici, luteranci i anglikanci danas obilježavaju Uskrs, dan koji predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Krista.

Kršćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijarde ljudi.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Proslavi Uskrsa prethodio je post, a Uskrs se po običaju proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije