Porodice traže pomoć u traganju za nestalim Prijedorčanima

AA
Porodice traže pomoć u traganju za nestalim Prijedorčanima
U povodu Međunarodnog dana nestalih u Prijedoru su danas na glavnom gradskom trgu uz prisustvo brojnih građana, porodica nestalih i ubijenih te udruženja logoraša pušteni u vazduh crni baloni s pitanjem "Gdje je".

Na njima su bila ispisana imena 620 prijedorskih civila za kojima se još traga.

Obilježavanje je organizovalo Udruženje Prijedorčanki „Izvor“, a svemu je prethodila mirna šetnja kroz šetališnu zonu u Prijedoru. U vazduh su puštena 102 crna balona što odgovara broju ubijene prijedorske djece. 

Obilježavanju Međunarodnog dana nestalih danas je prisustvovala i Dževida Trnjanin iz Kozarca , koja i danas traži svoje roditelje Dževada i Hajriju Alić

„Nemam ama baš nikakvih tragova gdje su nestali i gdje su zakopani. Teško mi je pričati o ovome. Nestali su 1992. godine i nadam se da će se pronaći dok sam ja živa“, rekla je Dževida Trnjanin.

Muharem Elezović iz Trnopolja još uvijek traži dva sina koji su imali 22 i 24 godine kada su ubijeni i nestali, te brata i njegovog sina, kao i dva stričevića. 

„Brat mi je imao 47 godina, a njegov sin 20, dok su dva stričevića imala po 47 godina. Ni dan danas, nakon toliko godina, ništa o njima ne znam. Čuli smo da je na Vlašiću pronađena još jedna masovna grobnica, koja će se tek istraživati i nadam se da će se makar tu pronaći njihove kosti. Volio bih pronaći sinove dok smo živi supruga i ja, jer ih poslije neće imati ko ni sahraniti“, kazao je Elezović. 

Skup je organizovalo Udruženje Prijedorčanki „Izvor“, uz podršku Centra za mlade „Kvart“ te Udruženja „Sedra“ i udruženje prijedorskih logoraša. 

Saida Karabašić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ rekla je za Anadolu Agency da ovo udruženje svake godine izlaskom na gradski trg podsjeća na nestale osobe. 

„To je ujedno i apel našim sugrađanima da nam pomognu da nađemo svoje nestale, jer je veliki broj u Prijedoru koji se još uvijek traži, a evo prošlo je već 25 godina. Puno roditelja je umrlo, a nije dočekalo da sahrani ostatke svojih sinova. Za te porodice je sve teže i teže i gube nadu da će ih ikad i naći“, kazala je Karabašić. 

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog Saveza udruženja logoraša Banjaluka kazao je da je Međunarodni dan nestalih prilika za iskazivanje suosjećanja i solidarnosti sa hiljadama onih koji još traže članove svojih porodica. 

„Ujedno je i poziv onima koji imaju bilo kakva saznanja o sudbini nestalih, ili bar jedne nestale osobe da se jave i progovore, da barem jednoj porodici omoguće mir i spokoj. Ovo je i dan kada se sjećamo svih nestalih, bez obzira na to da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa još uvijek nepoznati“, kazao je Duratović. 

Članovi porodica nestalih su danas na gradskom trgu ostavili pisane poruke i uputili apel sugrađanima da ukoliko znaju istinu o njihovim najmilijima, da je kažu, da bi porodice konačno našle mir i saznale istinu. Ističu da iza svega stoji ljudski poziv da se građani Prijedora solidarišu s onima koji su izgubili svoje najmilije i koji ne mogu naći smiraj, jer još uvijek nisu pronađene kosti njihovih najbližih srodnika.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, oko 30.000, nestalo u BiH. 

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 32.000 osoba, a danas, 22 godine nakon rata, traga se za više od 7.000. Pronađeno je više od 25.000 posmrtnih ostataka, a identifikovane su 23.000.

Progon, ubijanje i zatvaranje u logore prijedorskih Bošnjaka i Hrvata počelo je 31. maja 1992. godine. Dosad je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Pronađene su na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica. Grobnice su pronađene na području Prijedora, ali i u drugih gradova poput Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Skender- Vakufa, Bosanskog Novog, Vukosavlja, Banja Luke, Hrvatske Kostajnice i drugih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije