Od profesora u RS-u se očekuje da ubjeđuju učenice da se udaju i rađaju

Radiosarajevo.ba
Od profesora u RS-u se očekuje da ubjeđuju učenice da se udaju i rađaju
Foto: Unsplash / Ilustracija

Profesori jedne banjalučke srednje škole požalili su nam se na situaciju koja ih je zabrinula, piše Buka.

Naime, profesori su prošle sedmice, na redovnim grupnim savjetovanjima koja se održavaju svake godine, po prvi put morali slušati prezentaciju o "Populacionoj obuci u školama u RS".

Mnogi od njih ostali su neugodno iznenađeni prezentacijom, naročito zato što nisu imali pravo da o njoj prodiskutuju ili da postave pitanje.

Jednu prezentaciju potpisuje profesor Draško Marinković, a ona govori o negativnoj stopi nataliteta, a druga prezentacija je od autorke Ranke Perić Romić koja je vanredna profesorica na Fakultetu političkih nauka i poslanica u Narodnoj skupštini RS. U toj drugoj prezentaciji, prema riječima profesora, navodi se da je uzrok niske stope nataliteta emancipovana žena, a kao jedan od razloga zbog kojih žena treba da stupi u brak navodi se osjećaj sigurnosti. Kroz ovu prezentaciju takođe se promoviše tradicionalna patrijarhalna porodica.

Profesori su dobili i anketni list o populacionoj politici u školama, koji su popunili, ali nisu imali mogućnost da postave bilo kakvo pitanje o navedenim prezentacijama.

Profesorima nije objašnjeno zašto su morali slušati ove prezentacije, ali im je, kako nam kažu, bilo sugerisano da u okviru svog rada sa mladima promovišu stupanje u brak, zdravu porodicu, a indirektno možda čak i rađanje. Nije direktno rečeno, ali jedan profesor nam kaže da je ovu prezentaciju shvatio kao obavezu prosvjetnih radnika da ubjeđuju učenice da se udaju i rađaju. To je, kaže, lični utisak.

Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, između ostalog, postavili smo i pitanje koji je cilj ovih prezentacija, a dobili smo prilično neodređen odgovor koji prenosimo u cijelosti:

“U drugoj polovini avgusta tekuće godine članovi Tima za provođenje populacione obuke, realizovali su predavanja za prosvjetne radnike o potrebi i načinu provođenja populacione obuke u školama Republike Srpske.

Tokom predavanja izvršeno je anketiranje svih prosvjetnih radnika i pedagoga o stavovima na koji način se najbolje mogu realizovati navedene teme u školama Republike Srpske, kao i prijedlozima šta bi predavačima bilo potrebno za efikasno provođenje ove aktivnosti.

Nakon što se obrade navedene ankete, biće predstavljeni rezultati, te predloženi dalji koraci tj. način realizacije ove značajne teme u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Namjera je da se pomogne nastavnicima da realizuju teme koje su već zastupljene u nastavnom planu i programu, te da se stavi akcenat na vaspitnu funkciju škole”, rekli su za BUKU iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene Banjaluka, smatra da je ova situacija odraz već ustaljenog javnog diskursa u kojem se žene optužuju da su emancipacijom zanemarile svoju tradicionalnu društvenu ulogu, koja je primarno usmjerena na rađanje, brigu o djeci i porodici.

"Poruka mladim ženama je da se udaju i rađaju da bi bile društveno prihvaćene i vrednovane kao korisne, te da, ukoliko to ne učine na način kako se to od njih očekuje, snose odgovornost za opstanak i napredak nacije. Pri tome profesori i profesorice koji promovišu ovaj koncept ne uzimaju u obzir, niti ističu odgovornost države i institucija da porodicama, dakle ženama i muškarcima, obezbijede mogućnosti da se na ravnopravnoj osnovi zaposle i osiguraju egzistenciju da bi mogli da imaju i odgajaju djecu, uključujući i mogućnosti čuvanja i brige za djecu, da bi i majke i očevi mogli da rade da djeci osiguraju normalan život”, kaže za BUKU Petrić Aleksandra.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije