Politički Armagedon u RS-u: Ko će "preživjeti" u sukobu Dodika i Dukića?

Piše: Faruk Vele
Politički Armagedon u RS-u: Ko će "preživjeti" u sukobu Dodika i Dukića?
Arhiv / Dukić i Dodik

U bh. entitetu Republika Srpska u najavi je istinski politički Armagedon nakon što je predsjednik kompanije "Boksit" iz Milića, Rajko Dukić (76), sinoć žestoko uzvratio na prozivke i optužbe "Prointera" kompanije iza koje, prema napisima medija stoji Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Dukić, inače Dodikov dugogodišnji saveznik i blizak saradnik, je, uz ostalo, naveo da suje on i njegova firma "daleko od državne kase i kase javnih preduzeća", što se, kako navodi, ne bi moglo reći za "Prointer".

Dukićeva reakcija pod naslovom "Ni po babu ni po stričevima" objavljena je na web-stranici njegove kompanije, kao odgovor na prozivke "Prointera,", ali i RTRS-u, koji je to prenio. Dukić im je to ozbiljno zamjerio.

"Neshvatljivo je da ste Vi, kao državna televizija, koja još nije privatizovana, objavili nekakva trabunjanja od Velmoža iz "Prointera", a da niste objavili moje saopštenje, koje sam javno uputio, pod naslovom "Korona i Ciceron", navodi se, uz ostalo u Dukićevoj reakciji. 

Dukić je u spomenutom tekstu, direktno prozvao vlast SNSD-a i Milorada Dodika. Pitao je kao se troši novac iz budžeta i zašto radnici dobijaju otkaze poštom? 

Korona i Ciceron

No, Dukić je pored tog objavio i niz sličnih tekstova, a jedan, također, nosi indikativan naslov: "Velika glava malog mačka".  

Iz "Prointera" tvrde da je Dukić odlučio da ih cipelari, pa su mu dostojno odgovorili  - vrativši mu biografiju.

Vele da ne mogu odšutjeti "prozivke čovjeka čije će rukovođenje kompanijom i brojnim povezanim firmama u Milićima, ostati upamćeno po dosad neupamćenim potezima prema zaposlenima".

Posljednji u nizu "poteza za pamćenje" svakako je, dodaju, "korišćenje aktuelne situacije za zabrana proslavljanja krsne slave za čije je kršenje zaprijećeno suspenzijom".

"Zaposlenima se u Dukićevim firmama prijetilo i ranije – ukoliko daju otkaz zbog odlaska na rad u inostranstvo, otkaz će dobiti i članovi njihovih porodica; ukoliko 30 odsto plate ne potroše u okviru kompanije, taj dio plate dobiće u bonovima; ukoliko su pušači, plata će im biti smanjena za vrijeme koje su proveli na pauzi. Prvi čovjek Boksita je posebno ostao upamćen po tome što je svoje zaposlene poslao na poligraf, sumnjajući da odaju poslovne tajne; po naredbi da radnici tokom ljetnjih mjeseci treba da pročitaju njegove četiri knjige, nakon čega je organizovano i “propitivanje“ i po istorijskoj tužbi protiv Ombudsmana zbog njihovog izvještaja o kršenju ljudskih i radnih prava u njegovoj kompaniji", odgovorili su "haubicama" iz "Prointera".

I dok pojedini komentatori na društvenim mrežama upozoravaju kako je moguće da je riječ o dogovorenom sukobu s ciljem razvlačenja glasova uoči lokalnih izbora, poznavatelji prilika su uvjereni da je "pukla tikva".

Zastupnik Skupštine RS Nebojša Vukanović navodi da se "stvari iz iz korijena mijenjaju", te da je "nezadovoljstvo bahatom vlašću sve veće u narodu i da režim puca po svim šavovima". To, po Vukanoviću, pokazuje i Dukićev tekst "Korona i Ciceron".

Cvijanović - Dukić - Dodik - undefined

Arhiv: Cvijanović - Dukić - Dodik

"Dukić oštro kritikuje Vladu, koju vodi njegov dispečer saobraćaja u "Boksitu" Radovan Višković, zbog bahatog ponašanja, suludog trošenja novaca u vrijeme krize, kupovine namještaja, zgrada, helikoptera, davanja 20 miliona maraka "Prointeru", te je na kraju autorskog teksta citirao Cicerona i njegovu izreku, nazvavši Dodika i Viškovića parazitima koji žive tako što iskorištavaju cijelo društvo. To znači da  Rajko Dukić postaje žestoka opozicija, i da se ne vrijeme oštrim kritikama distancira od Dodika, Viškovića, do juče bliskog saradnika, napuštajući brod koji tone", napisao je Vukanović na svom blogu.

I Emir Suljagić je, također, komentirao sve očitiji "sukob u doba korone" na realaciji Dodik-Dukić.

"Ako je Rajko Dukić u pobuni, a svi su izgledi da jeste, Milorad Dodik je u mnogo većem problemu nego što izgleda", napisao je Suljagić na Twitteru.

Ko je Rajko Dukić?

Kako su "Dani" pisali još prije skoro 20 godina, Dukić pokazuje "najveću kondiciju među srpskim tajkunima". Na čelo "Boksita" iz Milića je "došao je još dok je zemljom (čvrsto) hodio Branko Mikulić, čiji je bio kadar, da bi već 1990. završio kao najveći finansijer SDS-a i bio nagrađen mjestom šefa Izvršnog odbora stranke".

"Poslije se sa Radovanom Karadžićem razišao, ali moglo mu se pošto je Boksit postao AD, a Dukić alfa i omega. Kada je zasjela Dodikova vlada, prvo što ju je sačekalo bio je nov novcat luksuzni namještaj koji im je obezbijedio Dukić. Zbog blizine sa Dodikom i Biljanom Plavšić, bar tako tvrdi, pokušali su da ga ubiju u Beogradu, gdje je živio do prije dvije godine. Zbog toga je nekoliko nedjelja hodao sa bijelom čalmom na glavi koja je sakrivala tragove metalne šipke", pisala je Vildana Selimbegović 2001. godine.

Poznati publicista i autor serije dokumentarnih filmova, Avdo Huseinović, godinama se tuži sa Dukićem nakon navoda o ratnoj ulozi direktora i vlasnika "Boksit", inače čelnika Izvršnog odbora i Kriznog štaba SDS-a u ubijanju Bošnjaka u Zaklopaći kod Milića (Vlasenica).

U oktobru 2015. godine protiv Dukića je podnesena krivična zbog toga što je pretukao radnicu Jelenu Simić nakon što je "pala" na poligrafu kojim Dukić inače već godinama provjerava lojalnost radnika!?

Napadi na radnike

Uprava je tvrdila da je "Simić sama povrijedila", a Simić da joj je naređeno da odmah napusti Miliće ili će je "progutati Drina". Drina je zamalo progutala Slobodana Vasiljevića iz Vlasenice koji je javnosti postao poznat nakon kritika i ukazivanja na mobing Rajka Dukića. Vasiljević je u junu 2019. teško pretučen u Šekovićima. Zadobio je teške tjelesne povrede glave i ekstremiteta opasne po život. Mjesec kasnije, kada je "ustao iz mrtvih" za sve optužio Dukić i njegove "eskadrone smrti" koji djeluju u okviru tzv. "Industrijske policije". Dukić je najavio tužbu protiv Vasiljevića zbog ovih tvrdnji.

U januaru 2016. godine mediji su tvrdili da su upravo po naredbi Milorada Dodika inspektori MUP RS-a prekinuli istragu protiv Rajka Dukića, "koji se sumnjiči za niz krivičnih djela o kojima u MUP-u RS-a po direktivi Dragana Lukača, ministra MUP RS-a, niko ne smije da govori". Iako se tvrdilo da hoće, Dukić se nikada nije našao na sudu. Iste godine pisalo se da je i Dukić teško pretučen u Beogradu, što je on, također, demantirao.

Ipak, prve naznake političkog sukoba Dodika i Dukića pojavile su se još u maju 2018. godine. Tada je Dukić podnio je ostavku na članstvo u Upravnom odboru Alumine iz Zvornika. U obrazloženju ostavke Dukić je naveo  poslovne obaveze i privatne razloge, ali su mediji tvrdili da je tome presudila posjeta Dodika Zvorniku, te da se "Dukić povukao pod Dodikovim pritiskom". Razočaran vlastima RS-a, Dukić u decembru 2018. šalje pismo, uključujući i Dodika.

Je li politički vispreni Dukić predosjetio Dodikov "slobodni pad", pa na vrijeme napušta politički brod sa željom da se vrati u matični SDS, ili se Dodik želi riješiti tereta problema koje Dukić vuče za sobom, pokazat će politički rasplet o kojem će se sigurno još pričati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije