U Cazinu, Bihaću i Sarajevu počinje rekonstrukcija objekata za smještaj migranata

Radiosarajevo.ba
U Cazinu, Bihaću i Sarajevu počinje rekonstrukcija objekata za smještaj migranata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Migranti u Sarajevu
Danas počinje rekonstrukcija objekata koji su određeni za migrantske prihvatne centre. Hotel "Sedra" u Cazinu trenutno se adaptira, a kasarna "Ušivak" u Sarajevu i Đački dom u Bihaću bit će renovirani.

Uz njih, "Agrokomercove" hale u Velikoj Kladuši poslužit će samo kao privremeni smještaj, jer su preblizu granici sa Europskom unijom, pa ih EU ne odobrava kao trajno rješenje. Trajan ne može biti ni Đački dom u Bihaću, kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta. Ugovor je potpisan za august, septembar i oktobar.

"Ovdje može samo biti prolazni centar. Ovaj objekt će se pokriti, zatvorit će se otvori, potpodit će se sobe, i ako bi slučajno zahladilo, ići će oni topovi što se tiče grijanja", istaknuo je Abdulah Budimlić, direktor Crvenog krsta u Bihaću. 

U okolini Đačkog doma u Bihaću je trenutno, prema evidenciji Crvenog krsta, smješteno oko 1.500 migranata. Sedamsto ih se nalazi u objektu Đačkog doma, a ostatak u kampu. Hotel "Sedra" može da primi oko 400 žena i djece, a i u kasarnu "Ušivak" moglo bi da se smjesti isto toliko migranata. Ministar bzbjednosti BiH, Dragan Mektić, kaže da su dobre vijesti što većina migranata ne želi da ostane u BiH, i što svi pokazatelji, kako tvrdi, govore da se njihov broj konstantno smanjuje. 

Imigracioni_centar_1_RSA.jpg - undefined

Imigracioni centar (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Od ukupnog broja, njih 9.758 je podnijelo, iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil. A i dalje vrlo, vrlo mali broj podnosi zahtjev za ostanak u BiH. To je negdje ispod 10 odsto", istaknuo je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. 

Iz Bihaća, ipak, poručuju da je dnevni priliv migranata i dalje veći nego odliv. Podaci ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ne slažu se s onim kojima raspolaže MUP USK-a. Dok Mektić tvrdi da je manje od 2.500 migranata ostalo u BiH, policija Unsko-Sanskog kantona poručuje da ih, samo na njihovoj teritoriji, ima više od pet hiljada. 

"Čovjek koji u dahu izjavi da se smanjuje broj izbjeglica, i da zato im se prave objekti, što se smanjuje. Valjda im se prave objekti što se povećava. I smanjuje se broj, a traži se federalna policija da čuva granicu", reakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. 

Razvojna banka Vijeća Europe nedavno je osigurala milion eura bespovratne pomoći za smještaj migranata u BiH. Ta sredstva bi trebalo da se iskoriste za renoviranje ruiniranih objekata koji su određeni za migrantske prihvatne centre.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije