Pluća grada su podsjetnik da svi moramo dati doprinos poboljšanju kvaliteta zraka

1
Radiosarajevo.ba
Pluća grada su podsjetnik da svi moramo dati doprinos poboljšanju kvaliteta zraka
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / 'Pluća grada'

Zagađenje zraka, kao jedan od najvećih ekoloških problema u Kantonu Sarajevo, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, ostavlja brojne ekonomske posljedice, smanjuje produktivnost u raznim ekonomskim sektorima i očekivanu dužinu života, te povećava troškove usluga zdravstvene zaštite.

Kako bi skrenuli pažnju javnosti na štetne posljedice zagađenja zraka na ljudsko zdravlje i ekonomiju, te podstakli svakog pojedinca da djeluje u pravcu poboljšanja kvaliteta zraka, u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji primarno finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo postavljene su instalacije Pluća grada.

Iako ne predstavljaju vjerodostojan prikaz dešavanja u ljudskim plućima, Pluća grada su vizuelni pokazatelj i podsjetnik za pojedince i javnost o kvaliteti zraka koji udišu, poručili su partneri GED projekta na događaju koji je za predstavnike medija upriličen 2. marta, ispred zgrade Mašinskog fakulteta u Sarajevu, gdje je postavljena jedna od pomenutih instalacija.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

“Tokom zime veliki gradski centri u Bosni i Hercegovini, uključujući Sarajevo, imaju opasan nivo zagađenosti zraka. Postoje rješenja i mi u tom kontekstu želimo preporučiti ne samo rješenja koja dovode do smanjenja zagađenosti zraka, već i ona koja donose uštede u korištenju javnih sredstava, te omogućuju bolji i kvalitetniji ekonomski napredak kako bismo privukli što veći broj turista u ovu lijepu zemlju”, kazala je Eva Gibson Smedberg, šefica razvojne saradnje u Ambasadi Švedske u BiH.

Iako posjeduje značajne potencijale za očuvanje energije, Bosna i Hercegovina je zemlja s veoma visokom energetskom neefikasnošću unutar stambenog, javnog, industrijskog i uslužnog sektora, što se direktno i negativno odražava na kvalitet zraka.

“Zahvaljujući podršci našeg partnera, Vlade Švedske, i kontinuiranoj pažnji koju Vlada KS posvećuje ovom pitanju, nakon dugo godina imamo efektivne i efikasne procese koji tretiraju ovaj izazov. Strateški pristup, ugradnja certificiranih visoko efikasnih peći i kotlova, zajedno sa mjerama energijske efikasnosti kako u javnom tako i privatno sektoru, te kontrolom individualnih ložišta uz podizanje svijesti javnosti će u narednoj deceniji iznjedriti očekivane rezultate”, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Edin Forto - undefined

Foto: Vlada KS: Edin Forto

BiH je jedna od zemalja sa najizraženijim enegetskim siromaštvom u Evropi. Izdvajamo ogromne količine novca za energiju, a veliki broj kućanstava ne može sebi priuštiti utopljavanje domova i prelazak na prihvatljivije energente, što uveliko utječe na kvalitet zraka, objasnio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

“Kako bi te posljedice sveli na najmanju moguću mjeru, poduzeli smo i konkretne korake kao što su zamjena peći, transformacija javnog prevoza, te ulaganje u projekte energijske efikasnosti vrijedne desetine miliona maraka, koji su itekako isplativi”, naglasio je Forto.

Zamjena dotrajale i energijski neefikasne vanjske stolarije i kotlova, termoizolacija fasadnih zidova i krovova, instalacija solarnih panela, ugradnja visokoefikasnih certificiranih kotlova su samo neke od mjera koje je neophodno provesti u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Zahvaljujući GED projektu, koji implementiramo uz podršku Švedske i UNDP-a , do sada smo unaprijedili smo energetsku efikasnost na 72 javna objekta. Osim toga, izvršili smo zamjenu približno 70 ložišta na čvrsta goriva sa novim, certificiranim pećima. Završena je i strategija ograničenja korištenja uglja, koja će biti temelj našeg budućeg rada na ovom problemu. Također, Vlada Kantona Sarajevo će nastaviti s praksom subvencije prelaska na plin, kako bismo smanjili korištenje energenata koji zagađuju zrak”, rekao je na kraju Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije