Osnovni podaci

Radiosarajevo.ba
Osnovni podaci
Evropska unija je jedinstvena međudržavna i nadnacionalna, ekonomska i politička zajednica dvadesetsedam evropskih država, naroda i građana, nastala kao rezultat polustoljetnih pregovora i integracija evropskih zemalja. Kao osnovni i krajnji cilj Evropske unije proklamirani su: mir, prosperitet i sloboda za sve građane i građanke Evropske unije u pravednom i sigurnom svijetu.

Države članice Evropske unije su: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Ujedinjeno kraljevstvo.

Države kandidatkinje su Hrvatska, Makedonija i Turska, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje potpisale su Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

Osnovne institucije Evropske unije su Evropski parlament (kao predstavništvo naroda Evrope), Vijeće Evropske unije (kao predstavništvo vlada zemalja članica) i Evropska komisija (koja zastupa opšte interese Unije).

Vidljive prednosti života i rada u zemljama Evropske unije su slobodno kretanje i putovanje, slobodna trgovina, zdrava životna sredina, bolji životni standard, uspješna borba protiv kriminala...

Kao Dan Evrope slavi se 09. maj, a na taj dan je Robert Schuman predložio osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik. Beethovenova Oda radosti se uzima kao himna Evrope. Evropska zastava sa dvanaest kružno postavljenih žutih zvjezdica na plavoj podlozi vizeulno predstavlja temeljno geslo Evropske unije: Ujedinjeni u različitosti (lat. In varietate concordia).

Danas Evropska unija ima blizu pola milijarde stanovnika a ukupna površina je 4.325.675 km2, a gustina naseljenosti je 114 stanovnika po km2. Četvrtina (25%) svjetskog bruto proizvoda a petina svjetske trgovine (20%) otpada na Evropsku uniju, dok 55% ukupne svjetske razvojne pomoći omogućuje upravo EU.

Evropska unija ima 27 službenih jezika, a zvanična pisma su latinica, bugarska ćirilica i grčki alfabet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije