Osmanović: Ovdje se ponovo pokazuje neodgovornost države

Anadolija
Osmanović: Ovdje se ponovo pokazuje neodgovornost države
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posjetio je danas prostorije Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu.

Osmanović je u društvu predsjednika Saveza logoraša u BiH Jasmina Meškovića obišao arhivske postavke, izloženu dokumentaciju, fotografije i eksponate iz logora širom BiH, repliku masovne grobnice i saslušao dio video izjava i svjedočenja žrtava. Sa njima Muzej je obišao i Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. 

Nakon obilaska Muzeja Osmanović je kazao da čovjek nakon posjete ovakvom mjestu ponovo evocira sjećanja na teški period 1992-1995. godina kada je bila strašna agresija na BiH. 

"Čovjek se osjeća i tužno i žalosno. Naravno, onda počnete razmišljati kako do sada niko nije pokrenuo to da se na jednom mjestu oformi ovakav muzej koji bi bio posvećen stradanju nedužnog civilnog stanovništva. Želim čestirtati svima onima koji su pokrenuli i uspjeli da osnuju Muzej. Pored toga što sam bio i obišao mnogo masovnih grobnica gdje su vršene ekshumacije, od Krajine, istočne, sjeverne i centralne Bosne, ipak, veliki broj tih predmeta koji su ekshumirani sa žrtvama bio je rasut po mnogim gradovima i dobro je da je sada na jednom mjestu", pojasnio je Osmanović.

Dobro je, prema njegovim riječima, da su ti predmeti sada na jednom mjestu kao podsjetnik na ono kroz šta je prošlo bh. stanovništvo.

"Ovdje se ponovo pokazuje neodgovornost države, državnih institucija koje nisu prepoznale ovaj značaj i nisu ozbiljnije stale iza ovoga. Na meni je da ponovo razgovaram sa svim nivoima vlasti da zaista ovaj Muzej mora biti tretiran na drugačiji način kada su u pitanju državne institucije jer on to zaslužuje", poručio je Osmanović.

Dodao je da Muzej ima ogroman značaj jer je u pitanju mjesto da svi koji dođu na jednom prostoru vide sve što se dešavalo. 

Inače, Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru BiH u periodu 1992. - 1995. godina.

U njegovom sastavu su, između ostalog, i prostori koji govore o zločinima protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, te video izjave i svjedočenja žrtava, kao i projekcije filmova - ”Rat u Bosni i Hercegovini”, ”Gradovi pod opsadom”, ”Njihovim očima (Svjedoci pravde)”, ”Kraj nekažnjivosti- Seksualno nasilje pred Tribunalom”, ”Zločin pred Tribunalom (Prijedor, srednja Bosna, Višegrad), i ”Dubrovnik i zločin nad kulturnom baštinom!".

Svi sadržaji dostupni su za posjetioce na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.

Na samom ulazu u Muzej nalaze se najpotresnije fotografije nastale prilikom ekshumacija u masovnim grobnicama na području Bosne i Hercegovine, kao i osmrtnica 75-godišnjeg Ševala Tabakovića koji je ubijen u Višegradu 1992. godine. Ono što je posebna osobenost vezana za rahmetli Tabakovića jeste da je 1942. godine tada kao 25-godišnjak zarobljen od četnika u Višegradu, doveden na most Mehmed-paše Sokolovića, prerezan mu je vrat i bačen je u Drinu, ali je uspio isplivati i preživjeti. Isti scenarij Tabakoviću se desio pet decenija kasnije, samo što su ga ovaj puta vezali i bacili u Drinu. Drugi put nije preživio. Njegovo tijelo pronađeno je u jezeru Perućac.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. nalazi se na adresi Ferhadija 17, a radno vrijeme je svakim danom od 9 do 22 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije