Ombudsmenka Džumhur: U BiH prisutna različita praksa u tretiranju osoba s mentalnim poteškoćama

0
FENA
Ombudsmenka Džumhur: U BiH prisutna različita praksa u tretiranju osoba s mentalnim poteškoćama
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava BiH

Na inicijativu Ombudsmena Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu organiziran sastanak s predstavnicima relevantnih organa i institucija radi iznalaženja odgovarajućih rješenja za smještaj osoba s duševnim smetnjama u ustanove socijalne zaštite.

Sastanak je organiziran na zahtjev Zavoda Bakovići, a u povodu neimplementacije presude koju je u novembru 2015. godine donio Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) u predmetu Hadžimejlić i drugi protiv BiH, utvrdivši povredu člana 5 (pravo na slobodu i sigurnost) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Predmet se odnosi na smještaj aplikanata u ustanovi socijalne zaštite, te pokreće pitanje zakonitosti njihovog zadržavanja u toj ustanovi, odnosno produženja njihovog prisilnog smještaja.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Kako je uoči sastanka izjavila ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur, prisutna je različita praksa u tretiranju osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, a postojeće zakonodavstvo u BiH na neadekvatan način regulira smještaj tih osoba, na što je ukazano i u spomenutoj presudi ESLJP-a.

"Centri za socijalni rad, koji su istovremeno u mnogim slučajevima staratelji spomenutim osobama, iniciraju i donose rješenja za smještaj u ustanovama, a što predstavlja direktni sukob interesa", precizirala je Džumhur, navodeći kako se na taj način ne vodi računa o onome što je u najboljem interesu građana.

Dodala je, u tom kontekstu, kako se osobe s duševnim poteškoćama često smještaju trajno, te da se ne vrši nikakva periodična revizija o tome da li postoji i dalje potreba da te osobe budu smještene u ustanove.

Ovo su nova rješenja za zavode Pazarić, Bakovići, Drin, Ljubuški i Sarajevo

Ovo su nova rješenja za zavode Pazarić, Bakovići, Drin, Ljubuški i Sarajevo

"Praksa je pokazala, a i naše istraživanje koje smo proveli u proteklih mjesec dana, kontaktirajući sve centre za socijalni rad u FBiH, da su postupanja različita. Dok neki centri za socijalni rad uopće ne vrše smještaj, s obzirom na presudu 'Hadžimejlić i drugi', drugi koriste različite metode, najčešće tražeći da osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama dobrovoljno pristane na smještaj, ili kao što je slučaj u Srednjobosanskom kantonu da se putem suda, iako to nije propisano zakonom, odnosno donošenjem rješenja vrši smještaj u ustanove", pojasnila je Džumhur.

Novinarima se, ukratko, obratila socijalna radnica iz Zavoda Bakovići Marinela Marić-Šako, podsjećajući kako je njihovo obraćanje Ombudsmenima inicirano stalnim problemima koji su vezani za praksu u SBK.

Radi se o, kako je kazala, situaciji u kojoj općinski sudovi donose u vanparničnim postupcima rješenja kojima se nalaže centrima za socijalni rad da prisilno smjeste korisnika u Zavod Bakovići, iako za to ne postoji pravni osnov.

Pored ombudsmena BiH, sastanku prisustvuju predstavnici centara za socijalni rad, odnosno odgovarajućih ustanova, te nadležnih ministarstava u BiH.         

Sastanak Ombudsmena BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Sastanak Ombudsmena BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije