Oko 5.000 učesnika Marša mira stigli u Potočare

Radiosarajevo.ba
Oko 5.000 učesnika Marša mira stigli u Potočare

Oko 5.000 učesnika ovogodišnjeg devetog Marša mira - Srebrenica 2013. stigli su u Potočare u Srebrenici, gdje će sutra, 11. jula, biti obavljen ukop i klanjana dženaza za 409 žrtava srebreničkog genocida, javila je Anadolija.

Među učesnicima Marša mira bio je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, brojni mladi ljudi, žene, djeca i strani državljani koji su iz više zemalja svijeta stigli u BiH kako bi i na ovaj način odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Povorka Marša mira ušla je u Memorijalni centar Potočari, gdje su zastali pored mjesta za molitvu muslimana na otvorenom, musalle, očekujući iznošenje tabuta na plato na kojem će sutra biti klanjana zajednička dženaza-namaz.

Ulasku u Memorijalni centar Potočari prethodio je emotivan susret učesnika Marša mira koji su krenuli iz Nezuka i onih iz tokom rata u BiH druge zaštićene UN-ove enklave Žepe. Mnogi učesnici plakali su ulazeći u Potočare, noseći zastave BiH i zastave Republike BiH.

Među učesnicma ovogodišnjeg Marša mira su građani iz Gradačca, Bihaća, Kaknja, Sanskog Mosta, Tešnja i drugih bh. gradova.

Elis Klačar, koji ove godine prvi put učestvuje na Maršu mira, rekao je da su iz Sarajeva pješačili osam dana.

"Ne može se to opisati, ko to ne prođe nema pojma šta ovo znači. Ne mogu se riječima opisati emocije koje proživljavate, pogotovu noću pred spavanje u šatorima. Bol se može trpjeti, ali emocije su nešto drugo", kazao je Elis.

Amra Osmančević, koja trenutno živi u Švedskoj, rekla je da su prepješačili 70 kilometara. Ona je kazala da su njeni brojni rođaci nestali i stradali.

"Ovo je najmanje što mogu da uradim, da poručim oni postoje s nama i da će ova priča o njima trajati dok postoji naših ljudi, naše djece, to je jedna utjeha majkama koje su izgubile svoju djecu, da će oni živjeti s nama dok postoji BiH", poručila je Amra.

Ukop 409 žrtava genocida

Učesnici marša, krenuli su 8. jula putem smrti, kojim su 1995. godine srebrenički Bošnjaci pokušavali doći do slobodne teritorije bježeći pred golgotom koja je zahvatila njihov grad nakon što su u njega ušle jedinice pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića.

Manifestacijom, koja se organizira od 2005. godine, obilježava se stradanje Bošnjaka koji su se nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušali probiti do slobodne teritorije u tuzlanskoj regiji.

Sutra će u Memorijalnom centru Potočari biti ukupano 409 žrtava genocida počinjenog 1995. godine nad srebreničkim Bošnjacima. Najmlađa Žrtva koja će sutra biti ukopana je novorođena kćerka Have Muhić, a najstarija žrtva rođena je 1919. godine. Među 409 posmrtnih ostataka kojima će sutra biti klanjana dženaza nalaze se i posmrtni ostaci 44 maloljetna dječaka.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava danas popodne će na rukama članova porodica žrtava genocida biti preneseni iz hale nekadašnje Fabrike akumulatora do musalle u Memorijalnom centru Potočari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije