OHR potvrdio: Održan novi sastanak stručnjaka za državnu imovinu, evo o čemu su raspravljali danas

0
Radiosarajevo.ba
OHR potvrdio: Održan novi sastanak stručnjaka za državnu imovinu, evo o čemu su raspravljali danas
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zgrada OHR-a

Danas je u Ambasadi Japana u Sarajevu održan četvrti konsultacijski sastanak stručnjaka za državnu imovinu, navode iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Kako se doznaje, ova radna grupa je nastavila razgovore započete na prethodnom sastanku o modalitetima reguliranja šuma u sklopu sveobuhvatnog rješavanja pitanja državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, ovo je četvrti sastanak stručnjaka za pitanje državne imovine koje je okupio OHR, uz podršku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Radna grupa formirana je sa zadatkom da prikupi set stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentu BiH pružila pomoć u rješavanju pitanja državne imovine, a očekuje se da bi preporuke mogle biti proslijeđene državnoj skupštini BiH već krajem ljeta ili početkom jeseni.

Planirano je da Radna grupa svake dvije sedmice održava redovne radne sjednice, na kojima vrši procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizu različitih modela upravljanja imovinom, uključujući i primjere iz međunarodne prakse.

Imena 'procurila' u medije: Ko su tajni eksperti OHR-a koji se bave pitanjima imovine?

Imena 'procurila' u medije: Ko su tajni eksperti OHR-a koji se bave pitanjima imovine?

Prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti jedan je od pet ciljeva koje je Vijeće za provedbu mira utvrdilo u okviru Programa 5+2, ali na odluku institucija BiH i bh. političara kojom bi se riješilo pitanje državne imovine čeka se već 28 godina, podsjećaju iz OHR-a.

Pitanje državne imovine ponovo je aktuelizirano nakon što su predstavnici vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS počeli knjižiti državnu imovinu na entitet iako se to strogo protivi odlukama Ustavnog suda BiH koji je već u nekoliko presuda jasno naglasio da je pitanje državne imovine u nadležnosti države te se ono može rješavati samo u okvirima Parlamentarne skupštine BiH. 

U opisu državne imovine, koji je dao Ustavni sud BiH, jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti, nego je državna imovina i "javno dobro" (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije