OHR: "Daytonski sporazum i dalje je temelj za mirnu i prosperitetnu budućnost BiH"

4
Radiosarajevo.ba
OHR: "Daytonski sporazum i dalje je temelj za mirnu i prosperitetnu budućnost BiH"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) smatra da dvadeset i osam godina poslije, Dejtonski mirovni sporazum predstavlja simbol ustrajnosti i trajne želje Bosne i Hercegovine i njenih građana za stabilnošću, napretkom i prosperitetnom budućnosti unutar šire evropske porodice.

"Bosna i Hercegovina je održala svoj kontinuitet kao jedinstvena, suverena, međunarodno priznata, uz izmijenjenu unutrašnju strukturu sa dva entiteta koja pravno postoje na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveli su iz OHR-a na mreži X.

Također su istakli da su sporazumom, ne samo zaustavljena bolna stradanja, već i otvoren put ka obnovi i pomirenju.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

"Izazovi još uvijek postoje, ali nema sumnje da je postignuta izuzetna transformacija od ratom razorene zemlje do zemlje-kandidatkinje za članstvo u EU. Uprkos sjenama prošlosti, Dejtonski sporazum je i dalje temelj za mirnu i prosperitetnu budućnost", naveli su iz OHR-a.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, parafiran je na današnji dan prije 28 godina. Radi se o dokumentu/pravnom aktu, sporazumnog karaktera, kojim je službeno okončan gotovo četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), a koji je parafiran 21. novembra 1995. godine u vojnoj zračnoj bazi 'Wright-Patterson' kod grada Daytona, u američkoj saveznoj državi Ohio.

Danas je 28 godina od zaključivanja Daytonskog sporazuma

Danas je 28 godina od zaključivanja Daytonskog sporazuma

Mirovni pregovori odvijali su se od 1. do 21. novembra 1995. godine pod imperativom zaustavljanja rata, a Dejtonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri naroda i ostalih, te dva entiteta – FBiH i RS, uz dogovor da se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom realizira naknadno.

Glavni akteri mirovne konferencije – prvi predsjednik Predsjedništva tadašnje Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik bivše Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, bili su u konačnici i potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Elizejskoj palati u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije