Oduševljenje Dodikom u Zagrebu: Šta je vođa "Srba u BiH" ponudio Hrvatskoj?

22
Radiosarajevo.ba
Oduševljenje Dodikom u Zagrebu: Šta je vođa "Srba u BiH" ponudio Hrvatskoj?
Foto: Printscreen / Iz emisije "Otvoreno"

Od tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik jedini nije ratovao protiv Hrvata. Džaferović (Šefik) i Komšić (Željko) jesu, izjavio je sinoć u emisiji "Otvoreno" na državnoj Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) dr. Ivica Lučić, kako mu tepaju tamošnji mediji, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest, inače ratni čelnik zloglasne Sigurnosno-informativne službe (SIS), hrvatske obavještajne službe u Bosni i Hercegovini koja je odlučivala o životu i smrti u hercegbosanskim logorima od Vojna i Heliodroma, preko Dretelja i Gabele, do Lučićevog Ljubuškog.

Povratak Tuđmana

Lučić će, valjda kako bi ga legitimizirao pred Hrvatima, pojašnjavati kao Dodik nije učestvovao u ratu, ali njegovo odobravanje raketiranja Zagreba 1995. ("treba ih tući") na Narodnoj skupštini RS niko neće ni spomenuti. U širem interesu, jasno.

Piše: Faruk Vele

Gostovanje poratnog pomoćnika direktora obavještajne službe HIS i obavještajca od posebnog povjerenja samog Franje Tuđmana, koji već nekoliko godina na čelu jedne vrlo jasne kampanje osporavanja Bosne i Hercegovine i sataniziranja Bošnjaka u hrvatskoj javnosti (Lučić je Bošnjake i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića još u februaru 2018. optužio da pripremaju rat!?), te zagovaranja saradnje sa eksponentima (veliko)srpske politike u Bosni i regionu, bilo je, kako bi se kazalo u Hrvatskoj, vrlo znakovito.

Štaviše, to je izraz vrhunca svojevrsnog delrijuma oduševljenje zbog gostovanja osobe sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. Ali i reinkarnacije jedne tuđmanovske politike prema Bosni i Hercegovini, skoro 25 godina nakon rata i tri godine nakon što je Haški tribunal pravosnažnom presudom u slučaju "Prlić i ostali" rekao sve što je demokratski svijet imao reći o toj povijesnoj činjenici, kako bi rekao Lučić.

"On je legitimno i legalno izabrani vođa bosanskih Srba, odnosno Srba u Bosni i Hercegovini. To je čovjek koji je došao sa vrlo jasnim i konkretnim političkim zahtjevima, odnosno ponudama. Na koncu, na Hrvatskoj je da je prihvati ili ne prihvati...", uskliknuo je Lučić.

On je poručio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću da trebaju voditi politiku koja je u skladu s njezinim interesima.

"Nama Bosna je važna, čak bih rekao da je od vitalnog interesa Republici Hrvatskoj, ali još važniji nam je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer bez Hrvata u Bosni i Hercegovini, što će nama značiti Bosna i Hercegovina", pita se Lučić.

Zato je raniju politiku nemiješanja Zagreba u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini nazvao antihrvatskom politikom, dok današnje poteze vodstva Hrvatske hvali.

Šta Hrvatska i Srbija mogu pokvariti?

"Zato smatram da je ovo mudra politika. Podržavam i pozdravljam poteze i premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića i njihov odnos prema Bosni i Hercegovini i sadašnjem predsjedniku, pa ako hoćete i Miloradu Dodiku", poruka je Lučića.

On je, uz ostalo, kazao da danas u Predsjedništvu BiH sjede srpski, bošnjački i antihrvatski član kolektivnog šefa Hrvatske, to jeste Željko Komšić.

"Komšić je izabran na antihrvatskoj histeriji koja je vladala u to doba u Sarajevu. On sam kaže da nije hrvatski član Predsjedništva, već da je član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Tu konstrukciju je sam smislio ili mu je neko smislio", rekao je Lučić.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr .Gordan Grlić Radman nije krio oduševljenje Dodikovom posjetom. Na upit o razlozima dolaska Dodika u Hrvatsku, što je i u Zagrebu izazvalo upitnike, odgovorio je da je za njih sagovornik svako ako su u pitanju hrvatski interesi.

"A jučer su tema bile hrvatske teme", kazao je Grlić Radman, koji je prenio Hrvatima u Posavini da je "Dodik rekao da će pomoći sve što treba".

Moglo se čuti i kako je Dodik rekao da su "problemi Hrvata u RS-u riješeni". Kako i ne bi bili kada ih od prijeratnih 220.000 Hrvata - katolika koji su živjeli na području današnjeg bh. entiteta Republike Srpske danas tamo ima tek oko 15.000!

To je, nažalost, primijetio tek jedan gledatelj HRT-a, u komentarima poslije emisije.

Na pitanje da li je Dodik spreman izdvojiti RS iz BiH, hrvatski šef diplamatije je rekao da se o tome nije razgovaralo.

No, umjesto toga Grlić Radman se bez problema miješao u unutrašnje odnose u BiH, tražeći izmjene zakona, među kojima i onog izbornog.

Ugledni profesor Fakulteta političkih znanost u Zagrebu dr. Dejan Jović Hrvatska ne bi trebala ignorirati Dodika, te da je "srpski faktor u regionu ojačao", ali da prijedlozima lidera SNSD-a Zagreb treba prići krajnje oprezno.

"Hrvatska i Srbija mogu malo toga popraviti u Bosni i Hercegovini svojim uplitanjem, ali mogu mnogo toga pokvariti", konstatirao je Jović, podsjećajući na bližu prošlost.

Uz ostalo, prigovorio je Lučiću da većina građana Bosne i Hercegovine nije zadovoljna da su Hrvati samo HDZ BiH.

"Onda taj HDZ BiH i HDZ Hrvatske krivi sve žive druge za situaciju Hrvata u BiH, osim sebe same, a na vlasti su non-stop. Sad su im krivi Bošnjaci, ustav, Komšić... Gdje je tu neka vrsta samorefleksije i samokritike", upitao je Jović.

To je bezmalo izazvalo bijes Lučića koji je prilikom razgovora o pitanju konstitutivnosti profesoru, očito, htio pokazati "gdje se nalazi" i "ko je ko", pa ga je on podsjetio da je on predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća. Na konstataciju Jovića da je to građanska organizacija, Lučić je drsko govorio: "Ma kava građanska".

"Srbi su sami dokinuli svoju konstitutivnost oružanom pobunom. Njima to nije nitko oduzeo. Dakle, izgubili su rat. Nemojte miješati poziciju Hrvata u BiH i Srba u BiH, sa pozicijom Srba u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su se Srbi pobunili protiv hrvatske države i izgubili rat, i na taj način izgubili konstitutivnost", bjesnio je Lučić.

Ko nam je sagovornik?

Dozu realnosti pokušao je u raspravu unijeti Domagoj Hajduković, predsjednik Odbora za europske posloveiz Sabora RH koji je postavio pitane "tko nam je sugovornik" i "tko je taj Milorad Dodik".

"Otvoreno je govorio da se Republika Srpska treba ujediniti sa Srbijom, dakle zagovarao je komadanje BiH, što je, po meni, potpuno neprihvatljivo. To je čovjek koji otvoreno veliča ratne zločince. Dakle, nešto što ne doprinosi suživotu u BiH. Osim toga danas je tražio minutu šutnje za ratnog zločinca koji je napadao i gradove Hrvatske... Trebamo razgovarati sa BiH, a je li Dodik pravi sugovornik za ovakve teme", upitao je Hajduković.

Nakon ovakvih opservacija Lučić je gotovo prijekorno pogledao Hajdukovića, što je bilo dovoljno da se u kasnijem toku emisije on počne "slagati" sa predsjednikom Milanovićem.

Nema dileme, ono što smo vidjeli proteklih dana nije dnevno-političko razigravanje, kako nas neki pokušavaju uvjeravati, već sasvim jasno nastojanje da se pakt Dragana Čovića i Milorada Dodika proširi i na Hrvatsku, te kreira moderna verzija poznatih srpsko-hrvatskih dogovora na račun Bosne i Hercegovine, od Cvetkovića i Mačeka, preko Miloševića i Tuđmana do Karadžića i Bobana. Dobro došli u '93.

"Ne možemo zanemariti Bošnjake"

Tokom rasprave o pitanju konstitutivnosti, Jović je kazao Lučiću i da se vara "ako misli da u BiH nema građana", ali im Ustav BiH ne dozvoljava da se tako izjašnjavaju, to jeste upućuje ih da budu Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

"Mi imamo dva naroda u Bosni koji imaju druge zemlje u kojima su suvereni. Hrvatsku i Srbiju. Ako nastavite koristiti ideju konstitutivnosti naroda, na način koji se koristio u Jugoslaviji, a to je intencija i Daytonskog sporazuma, tu možete postaviti pitanje zašto bi jedan narod bio suveren u dvije zemlje, a treći narod u trećini jedne, odnosne ne u jedinoj svojoj zemlji Bosni i Hercegvini... Bi li vam bilo prihvatljivo da Hrvati imaju državu i trećinu, Srbi državu i trećinu, a Bošnjaci samo trećinu. To je centralno pitanje. Ne možemo zanemariti činjenicu da u Bosni ne žive Bošnjaci, kao da ih nema, pa imamo pravo intervenirati", zaključio je Jović.

Na ovakvu analizu Lučić je zapjenušano optužio Jovića da govori ono što zastupaju velikobošnjački nacionalisti u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije