Obustavljena istraga protiv Dodika, Cvijanović, Ivanića

Radiosarajevo.ba
Obustavljena istraga protiv Dodika, Cvijanović, Ivanića
/ Foto: Tužilaštvo BiH / Ilustracija
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi s referendumom u RS-u.

U istom predmetu donesene su i dvije naredbe o obustavi istrage, i to protiv političara iz RS-a Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke  Cvijanović i Milorada Dodika za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

"Donesena je naredba o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, imaju imunitet od kaznenog gonjenja", navedeno je iz Tužilaštva.

Osobe protiv kojih su podignute optužnice su:

  1. Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru
  2. Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli
  3. Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpcu
  4. Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banjoj Luci

 "Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj, kaže se u saopćenju Tužilaštva.

Također navodi se da se optuženi terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske,  kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu RS-a.

"Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS-a i proveden 25. septembra 2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH. Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo - neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZBiH", kažu iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije