Obilježena 31. godišnjica masakra u sarajevskoj ulici Harači

1
AA
Obilježena 31. godišnjica masakra u sarajevskoj ulici Harači
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Godišnjica masakra u ulici Harači

Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina te porodice i prijatelji položile su cvijeće pred spomen obilježjem ubijenim sugrađanima u ulici Halači u Sarajevu.

Na ovom mjestu prije 31 godinu minobacačka granata ispaljena s agresorskih položaja usmrtila je osam i teško ranila troje civila, dok su čekali u redu za vodu. Ubijeni su Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Senada, tetka Mahira Ferhatović, prisjetila se tog tužnog dana kada je 17-godišnji tinejdžer ubijen u toj sarajevskoj ulici, dodajući da je posebno tužno što mnogi zločinci još nisu kažnjeni za svoja zlodjela.

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

"Mislim da niko neće dočekati da pravda bude zadovoljena. Žalosno je to. Mahir je tada ubijen u svojoj 17-toj godini. Nije mogao biti borac i na ovom mjestu je završen njegov život", rekla je ova Sarajka koja nije mogla mnogo pričati o tom bolnom masakru nad nevinim civilima.

Predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica istakao je da je vrlo važno da se obilježavaju masakri iz prošlosti.

"Posebno iz razloga što je na sceni revizionizam i pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve. Ovo što radimo i na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja i prenosimo na buduće generacije mladih je od izuzetnog značaja. To ćemo nastaviti raditi jer je, kao što sam rekao, na sceni revizionizam", kazao je Grabovica.

Dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić podsjetio je da se ulici Halači obilježava 31. godišnjica masakra i ubistva nedužnih građana za vrijeme agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Zbog generacija koje dolaze kultura sjećanja i pamćenja je nešto što moramo stalno da napominjemo. To nam je obaveza i dužnost zbog života koji su ugašeni ali i zbog generacija mladih ljudi, da se nikada i nikome više ne ponovi", rekao je Avdić te dodao:

"Ovo je još jedna ulica gdje u stradali naši sugrađani. Bez ikakvog razloga ugašeni su životi."

Masakr u ulici Halači, na Baščaršiji u Sarajevu, izvršen je 23. augusta 1992. godine, tokom opsade Sarajeva od strane agresorskih snaga u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Tog dana je granata ispaljena sa srpskih položaja ubila osmero, a teže ranila troje civila u historijskom i kulturnom centru Sarajeva.

Masakr u ulici Halači je samo jedan od mnogih masakara, koji su počinjeni od strane agresorske vojske i to ne samo u Sarajevu, već i na području cijele Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije