Nelegalno posjedovanje oružja sve veća prijetnja

Radiosarajevo.ba
Nelegalno posjedovanje oružja sve veća prijetnja


Sve češće nesreće, koje ukazuju na neophodnost odlaganja oružja koje građani još imaju u kućama, često imaju i smrtne ishode, pišu Nezavisne.

U sarajevskom naselju Boljakov potok još se sjećaju tragedije u kojoj je prije dvije godine N.Č. smrtno stradao, kada ga je prilikom igre hicem iz pištolja pogodio njegov dvije godine stariji prijatelj.

Tragedija se desila i u porodici Petrović u Šićkom Brodu, kod Tuzle, gdje je nedavno dvanaestogodišnjak, dok se igrao sa sačmaricom koju su njegovi roditelji držali u kući, teško ranio svoju osmomjesečnu sestru. Ljekari UKC Tuzla uspjeli su spasiti život bebi.

Iz MUP-ova BiH navode da svakodnevno po saznanju policije sprovode akcije nelegalnog oduzimanja oružja. Statistički podaci, međutim, govore da je problem nepredavanja ilegalnog oružja još uvijek veliki problem u BiH

Prema riječima Tijane Savić, portparola u Kabinetu direktora policije RS, u protekle dvije godine na području RS zaplijenjeno je 1.318 komada nelegalnog oružja dugih i kratkih cijevi. Od toga su u toku prošle godine zaplijenjena 644 komada, dok je u toku 2007. godine oduzeto 674 komada oružja. Pripadnici MUP-a Federacije BiH su u 2008. godini od građana u FBiH oduzeli 919 komada oružja, više od 24.000 komada razne municije i 261 bombu ili drugu vrstu eksplozivnih naprava. Samo u Kantonu Sarajevo u 2008. godini zaplijenjeno je 28 bombi, 49 pušaka, 127 pištolja i 4.100 komada razne municije. Policajci su u 2008. godini zaplijenili čak i jedan mitraljez i bacač plamena. Za manje od tri mjeseca u 2009. godini u Sarajevu je zaplijenjeno 17 bombi, 34 puške i 104 pištolja.

Broj zaplijenjenog oružja u odnosu na 2007. godinu je smanjen (te je godine zaplijenjeno 684 komada oružja, skoro 17.000 komada razne municije i 272 bombe), ali u MUP-u FBiH ističu da to ne znači da su građani FBiH manje naoružani.

"Na osnovu raspoloživih podataka o oduzetom ilegalno posjedovanom oružju i minsko-eksplozivnim sredstvima, može se konstatovati da još veliki broj građana ilegalno posjeduje različito vatreno oružje", tvrde iz MUP-a FBiH.

Naročito je zabrinjavajuće to što, pored činjenice da nemaju dozvolu za posjedovanje bilo kakvog oružja, građani BiH često posjeduju tzv. ilegalno ili oružje koje ni u kojim ni u kojem slučaju ne bi smjeli baratati civili. U 2008. godini tako je zaplijenjeno sedam teških oružja, puškomitraljeza ili protivavionskih mitraljeza, 129 automatskih pušaka i 15 protivoklopnih oružja poput ručnog bacača granata.

"Nevjerovatno je da smo zaplijenili čak i bacač plamena. Nedavno smo imali zapljenu ručnog bacača raketa", navodi glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, Dragan Mioković.

Amna Berbić, menadžer kontrole lakog oružja i municije UNDP-a u BiH, navela je da prema podacima UNDP-a više od 16 odsto građana BiH posjeduje ilegalno naoružanje, dok ih nešto više od tri odsto ima registrovano oružje. Koliko je posjedovanje oružja opasno, naročito po najmlađe, takođe upozoravaju podaci UNDP-a za BiH da je od završetka rata do 2003. godine od upotrebe nelegalnog oružja u BiH stradalo 8.000 osoba.

Jedino se u Kantonu Sarajevu ilegalno posjedovanje oružja tretira kao krivično, a ne prekršajno djelo, i za posjedovanje oružja predviđena je kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora. U ostalim kantonima, kazne su još blaže.

"Nadležni iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH su takođe skrenuli pažnju na nepostojanje okvirnog, kao i harmoniziranih zakona na nivoima entiteta, kojim bi konačno bila regulisana ova oblast u skladu s Direktivom EK 91/477/EEC", navodi Berbićeva, "Neophodni su, također, dopune i amandmani na zakone ili podzakonske akte koji regulišu period amnestija za građane BiH koji žele dobrovoljno predati oružje", dodaje.

Zakon o nošenju oružja podrazumijeva da građani mogu legalno posjedovati oružje. Ukoliko neko želi da ima dozvolu za nošenje, naprimjer, pištolja, potrebno je da je punoljetan, mentalno sposoban, da nije krivično kažnjavan i da nije imao prekršajne prijave u djelima narušavanja javnog reda i mira. Po završetku provjera, ukoliko su ispunjeni svi uslovi, izdaje se odobrenje, odnosno rješenje za nabavku oružja.

S ovim odobrenjem osoba odlazi u registrovanu prodavnicu za prodaju oružja i isključivo s tim rješenjem može prvi put uzeti pištolj ili drugo oružje u ruke.

Tokom posljednje dvije godine u Sarajevu su izdate 1.822 ovakve dozvole.

"S ovim oružjem uglavnom nemamo problema. Udio krivičnih djela s oružjem za koje postoje dozvole je minoran. Logično je da neko ko legalno izvadi dozvolu ne pravi probleme. Problem je nelegalno posjedovanje oružja", rekao je Mioković.

Nezavisne/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije