Naša stranka predala prijedloge za izmjene Ustava BiH: Evo šta bi se promijenilo

2
I. S.
Naša stranka predala prijedloge za izmjene Ustava BiH: Evo šta bi se promijenilo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija Naše stranke u Sarajevu

Naša stranke je upravo na protokol predala prijedlog izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, rekao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Ovo je proizvod višemjesečnog promišljanja kako pomiriti ono što se činili nepromirljivo, a to je ravnopravan pristup građanskim i individualnim pravima. Ovo što predlažemo je skidanje BiH sa mape države slučajeva koje imaju čudna rješenja u Ustavu i, stavljanjem ovih amadmana, stavljamo ih na listu normalnih država", rekao je Forto u svom obraćanju.

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH je pojasnio da se predlaže, umjesto tročlanog Predsjedništva, uvođenje jednog predsjednika države koji ima potpredsjednika.

Ivica Puljić tvrdi: Odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Ivica Puljić tvrdi: Odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici

Konferencija Naše stranke u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija Naše stranke u Sarajevu

Predsjednik se ne bira na izborima, nego u Parlamentu i svaki bh. državljanin bi to moga biti.

"Hajmo biti pošteni - tročlano Predsjedništvo nema logike ako će se zadovoljiti presuda Evropskog suda za ljudska prava.. Neophodno je uzeti realnost BiH - prijedlozi amadmana na Ustav uzimaju u obzir i presude i realnost", rekao je Arnaut.

"Predsjednik ne bi imao suštinske, već ceremonijalne ovlasti, poput Njemačke, Austrije... Sva suštinska ovlaštenja se prebacuju na Vijeće ministara, tamo bi se biralo i odlučivalo kao i do sada. Predsjednik je ograničen na jedan mandat, a predsjednik i potpredsjednik ne bi mogli biti oboje iz istog naroda", rekao je Arnaut.

Kada je u pitanju Dom naroda - također bi se odnosile presude.

"Ukida se Dom naroda i primijenjuje se model iz entiteta - u jednom domu se garantuje prisustvo najmanje šest Srba, Hrvata, Bošnjaka, četiri iz reda Ostalih... Po uzoru na kantonalne skupštine, kreiraju se ad hoc klubovi za potrebe zaštite vitalnog interesa. Većina može tražiti tu zaštitu", naveo je Arnaut.

Vitalni interes bi se štitio kao i do sada, te entitensko glasanje bi ostalo kao i do sada.

"Sve u VM ostaje kako jeste, uz dodatne ovlasti... Radi se o minimalnim promjenama koje na maksimalan način zadovaljavaju presude Evropskog suda za ljudska prava i uzimaju u obzir realnosti BiH", rekao je Arnaut.

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, navela je da su predstavnici ove stranke na početku postavili pitanje - šta je najveći problem u našoj zemlji, a to su najčešće blokade.

Konferencija Naše stranke u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija Naše stranke u Sarajevu

"Dokazuje se da su domovi naroda korišteni kao mehanizam blokade, a ne u svrhu onoga za šta su se pretvarali, šta je njihova svrha... Drugo pitanje je blokada u izboru članova Predsjedništva BiH, .. Zato je prijedlog koji smo predali revolucionalan - čini ono što se do sada smatralo nemogućim: pomiriti modele koji osiguravaju brisanje etničkog prefiksa kandidatima za predsjednika, odnosno predsjednicu BiH, a istovremeno osnažuje državu", navela je Ćudić. 

Pojasnila je kako se osnažuju ključne institucije, a povećava se broj zastupnika.

"Ovaj model BiH uvodi u Evropu, sa modelom koji pripada XXI vijeku, a ne modelu koji je služio isključivo kako bi zaustavio rat", rekla je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije