Na sjednici Predstavničkog doma raspravljano o smanjenju plata političarima, ko je za a ko protiv?

0
Fena
Na sjednici Predstavničkog doma raspravljano o smanjenju plata političarima, ko je za a ko protiv?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA), sa Mišljenjem Komisije za finansije i budžet.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je usklađenost ovog prijedloga sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH. Komisija za finansije i budžet nije podržala principe predloženog zakona, te je Domu dostavila negativno mišljenje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je kazao da je Ustavnopravna komisija usvojila zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da, pri izradi nacrta budžeta institucija BiH za ovu godinu pronađe način da se povećaju primanja uposlenicima i državnim službenicima s najnižim plaćama u institucijama BiH.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Konaković u Parlamentu otkrio nove detalje: 100.000 eura smo dali za zgrade koje ne rade

Konaković u Parlamentu otkrio nove detalje: 100.000 eura smo dali za zgrade koje ne rade

Dodao je da je Komisija usvojila zaključak kojim traži od Vijeća ministara BiH da, prilikom donošenja budžeta te eventualnog donošenja odluke o povećanju osnovice za obračun plaća u institucijama BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi odgovarajuće izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Potencijalno, tim izmjenama potrebno je onemogućiti nesrazmjerno povećanje najviših plaća imenovanih i izabranih zvaničnika u institucijama BiH, te dodatno uravnotežiti iznose plaća budžetskih korisnika u institucijama BiH.

Poslanik Naroda i Pravde Nihad Omerović, koji je i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet, kazao je da su svi članovi Komisije bili jedinstvenog stava da treba ići u sistemsko rješavanje i uskladiti plaće zaposlenika u institucijama BiH, ali tako da se ne dozvoli ni u jednom modelu povećanje plaća imenovanim i izabranim dužnosnicima.

CIK utvrdio mandate delegatima u Domu naroda PSBiH iz Federacije BiH

CIK utvrdio mandate delegatima u Domu naroda PSBiH iz Federacije BiH

"Osnovni razlog zašto se dalo negativno mišljenje odnosilo se na principe. Smatram da je ovako predloženim zakonom uvedena srednja kategorija platnih razreda čime bi došlo do dodatne diskriminacije državnih službenika koji se nalaze u toj srednjoj kategoriji platnih razreda", naveo je on.

Predlagač zakona, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago kazao da, budući da je parlamentarna većina najavila brzo donošenje novog budžeta, predložio da u redovnoj proceduri, uporedo sa usvajanjem budžeta usvoje zakon.

Ne misli da je ovo sistemski zakon, ali da je potreban dok nova parlamentarna većina ne odredi prioritete i ne dođu u situaciju da kada usvoje budžet s novom predloženom osnovicom od 630 KM, plata funkcionera bude oko 6.000 KM.

Državni zastupnici danas o izmjenama Zakona o akcizama

Državni zastupnici danas o izmjenama Zakona o akcizama

Predlagač je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Ranije je pojasnio da su razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za platu sa 535 KM na 630 KM.

"Imajući u vidu način utvrđivanja plaća u institucijama, to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plata za uposlenike. Recimo zaposlenici s najmanjim koeficijentom, njihovo povećanje iznosilo bi oko 114 KM, a za funkcionere, odnosno članove Predsjedništva BiH čiji je koeficijen 10, uvećanje bi iznosilo oko 950 KM", naveo je predlagač zakona.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Rejhana Dervišević je kazala da je protiv povećanja plaća funkcionerima, te da nema nikakav problem da glasa za predloženi zakon, ali je ukazala na činjenicu da je potrebno donijeti trajno i održivo rješenje, što predloženi nije.

Poslanik Jasmin Emrić (NES - Za nove generacije) je kazao da danas trebaju rješenje, i usvojiti zakon kojim će se onemogućiti povećanje plaća funkcionerima.

Predstavnički dom PSBiH zasjeda u utorak: Raspravljat će se o akcizama, plaćama, Zakona o zastavi...

Predstavnički dom PSBiH zasjeda u utorak: Raspravljat će se o akcizama, plaćama, Zakona o zastavi...

"To moramo uraditi danas. Ako to ne uradimo danas, nećemo uraditi ni ove godine, nećemo uraditi ni sljedeće godine. Tek možda novi saziv, ukoliko bude odgovoran i savjestan, će usvojiti ograničenje povećanja plaća funkcionerima", naveo je Emrić.

Istaknuo je da on glasa za sistemsko rješenje, ali da deset godina pričaju o sistemskom rješenju u vezi reguliranja plaća i naknada za izabrane i imenovane zvaničnike.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović smatra da je Špago ovaj zakon predložio u dobroj namjeri s ciljem, ne da predloži sistemski zakon, nego da trenutno riješi problem, a to je da kod sljedećeg povećanja plata zaposlenicima u institucijama to povećanje ne prati i povećanje rasta plata državnih funkcionera.

"Što se nas tiče, kao privremeno rješenje ima podršku. Ono što bi radije htjeli vidjeti i za to smo vrlo raspoloženi da glasamo, to je raskidanje veze povećanja plata zaposlenika u institucijama sa platama funkcionera. Dakle, funkcioneri u zaseban zakon sa stopiranjem rasta plata", naveo je Magazinović.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Milan Dunović je kazao da će, ukoliko se usvoji novi budžet sa koeficijentom o kojim se u javnom prostoru govori, doći do povećanja plata izabranim i imenovanim osobama te da nakon prve isplaćene plaće po novom budžetu nema više smanjenja u mandatu.

Naveo je da Klub DF-a neće podržati Mišljenje Komisije za finansije i budžet, jer se ovakvim mišljenjem stopira onemogućavanja povećanja plata svima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je kazao da je zakon koji je danas na dnevnom redu jedan od predloženih modela kojim se pokušava uspostaviti prihvatljiva ravnoteža između platnih razreda i koeficijenata za različita radna mjesta u institucijama BiH.

"To se čini na način da omogućimo povećanje plaća državnim službenicima i namještenicima, sa fokusom posebno na vojnike i policajce, a da se onemogući povećanje plaća imenovanim i izabranim zvaničnicima", pojasnio je.

Kaže da Klub Naroda i pravde neće biti protiv zakona koji je danas na dnevnom redu i glasat će protiv negativnog Mišljenja Komisije, jer smatraju da ovaj zakon treba da ide u predviđenu proceduru sve dok Vijeće ministara ne ponudi sistemsko, trajno i održivo rješenje.

"U slučaju da Vijeće ministara ne donese odgovarajući akt kojim se onemogućava povećanje plaća imenovanim i izabranim zvaničnicima, budžet institucija BiH u kojem neće biti onemogućeno povećanje plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima, što se nas tiče, neće biti podržan", kazao je Zvizdić.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul je kazao da je predloženi zakon, zakon dobrih namjera i dobrog konteksta, pa čak i dobre matematike, ali za njega problem što je zakon preuranjen i neke stvari prejudicira.

Poslanici su obavili raspravu i o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva, a nakon toga je data jednosatna pauza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije