Mobiteli krivi za nesreće, koristi ih više od 50 posto vozača

0
Radiosarajevo.ba
Mobiteli krivi za nesreće, koristi ih više od 50 posto vozača
Foto: Pixabay.com / SMS poruka

Obilje sunca i lijepo vrijeme svima su nam dobro došli nakon tmurne zime u kojoj smo se borili s trećim valom pandemije koronavirusa.

Nažalost, i lijepo vrijeme nosi svoje zamke, a među njima su saobraćajne nesreće o kojima čitamo proteklih dana, a koje završavaju i s tragičnim epilogom, piše Večernji list BiH.

I premda se navodi kako su prevelika brzina, alkoholiziranost, neki zdravstveni problemi koji pogode vozača u vožnji... uzrok najvećeg broja nesreća, jedan problem koji je možda i najveći te se često gura u stranu je korištenje mobitela tokom vožnje.

Posebno je ta činjenica izazvala pažnju kad ju je u susjednoj Hrvatskoj izrekao Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa, piše Večernji.

Pažnja na problemima

"Čini mi se kako mobitel postaje čak i veći problem u saobraćaju od alkohola jer se s alkoholom dosta dobro borimo, imamo dobar mehanizam", kazao je Mataija i tako skrenuo pažnju na ovaj problem.

Jednostavno, umjesto na cestu, fokusiramo se na pozive, poruke, društvene mreže... Kada se sagleda situacija u Bosni i Hercegovini, prošle godine zabilježene su 29.703 saobraćajne nesreće.

Iako je to nešto manje od ranijih godina, ako se uzmu u obzir brojna zatvaranja i ograničenja kretanja prošle godine, brojke su i dalje jako visoke.

Iako nema detaljnih istraživanja, u BiH više od 50 posto vozača barem jednom uzme mobitel u vožnji i sve više saobraćajnih stručnjaka slaže se kako bi se veći efekt postigao da se stavi poseban fokus na takve vozače jer se nesreće događaju u tren oka.

Pilot-projekt

Banja Luka je pak upravo zbog tih problema pustila u rad pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona.

Riječ je o pilot-projektu koji će pokazati prave razmjere nevezivanja sigurnosnog pojasa i korištenja mobitela.

Policijski službenik s kojim je Večernji list BiH razgovarao rekao je da je nevjerovatno koliko vozača zatekne s mobitelom u ruci, a nesvjesno ih drže i u trenutku kad ih zaustavi i razgovara s njima o prekršajima koje su počinili.

"Neki uopće ne shvate da im je mobitel u ruci i da su u prekršaju. Na cesti je sve više potencijalnih ubica koji sjede za volanom i tipkaju po mobitelu, a zamislite onaj trenutak kada nisu svjesni da izlijeću s ceste ili završavaju u suprotnoj traci te dovode osobe iz tog smjera u opasnost.

Često je mobitel “ubica”, vozač se zanese i jednostavno ne vidi gdje vozi niti uključuje mozak sve dok se ne dogodi nesreća, a onda je prekasno. Ubuduće će se trebati više baviti ovim problemom jer mi smo po broju stanovnika među državama s najvećom stopom smrtnosti i ne smijemo se praviti kao da se ništa ne događa",  ispričao je službenik za Večernji.

Trenutno se korištenje mobitela u vožnji kažnjava kaznom od 100 KM i jednim kaznenim bodom, a saobraćajni stručnjaci ističu da nije poenta u  kažnjavanju i da se visokim kaznama neće puno postići, već je važno utjecati na svijest vozača kako bi se dugoročno izbjeglo neodgovorno ponašanje u prometu, a samim time i zaštitilo sve učesnike saobraćaja jer je previše u ovoj zemlji bilo tragičnih događaja zbog neodgovornosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije