Milorad Dodik: Najvažnija je poruka mira i dostojanstva, čestitam vjernicima

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Najvažnija je poruka mira i dostojanstva, čestitam vjernicima
AA / Milorad Dodik
U govoru povodom otvaranja Ferhadija džamije danas u Banjoj Luci, medijima se obratio i Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska.

Dodik je najprije čestitao vjernicima Islamske zajednice, te naglasio kako je ponosan što su se na današnjem otvaranju okupili pripadnici svih vjerskih zajednica u BiH.

"Ferhadija je nažalost srušena. Ali njenom obnovom su Banja Luka i Republika Srpska pokazali svoje lice. Ovo je bio vjerski čin, stoga sam govore prepustio vjerskim službenicima", dodao je.

U nastavku pogledajte cijelu izjavu.

U kompleksu Ferhadije postavljeni su spomen-ploča i tablu s imenima svih vakifa i dobrotvora koji su učestvovali u obnovi džamije - veliki je broj muslimana širom svijeta posebno Bošnjaka od juga Hercegovine sada razasutih do Skandinavije, Sjeverne Amerike, dali doprinos da se Ferhadija obnovi. Pomogli su i Banjalučani, državne i entitetske institucije, kantoni, gradovi, opštine i općine; najveća zasluga, kazuje muftija Kozlić, ide institucijama i ministarstvima RS, a najveću donaciju dala je – Turska, čija je agencija TIKA provela završne radove, vanjskog uređenje, unutarnje oslikavanje i konačan izgleda unutrašnjosti Ferhat-pašine džamije.

Ferhadija je izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Njen neimar je nepoznat, ali se zna da je bio učenik Mimara Sinana. Izgradnju džamije je financirao Ferhat-paša Sokolović, čija je džamija danas zadužbina. U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih barjaktara, željezna i kamena ograda s česmom u kutu, šadrvan i staro mezarje u vrtu. Godine 1950. uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena od strane nepoznatih osoba, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini. Ferhadija je, zapravo, minirana u noći između 6. i 7. maja 1993. godine, nakon čega su ostaci i fragmenti objekta organizovano odvezeni na obližnje deponije.

Godine 2001. vandali su nasiljem spriječili postavljanje kamena temeljca za obnovu Ferhadije i tom prilikom od posljedica je preminuo vjernik Murat Badić. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

No, danas, po drugi put u svojoj historiji, Ferhadija je postala jedan od najljepših vjerskih objekata na Balkanu, s vrhom kupole od 18 metara i munarom od 43 metra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije