Mediji i pravosuđe: Saveznici u borbi protiv protiv korupcije

0
Radiosarajevo.ba
Mediji i pravosuđe: Saveznici u borbi protiv protiv korupcije
Foto: Privatni album / Mediji i pravosuđe: Saveznici u borbi protiv protiv korupcije

Mediji i pravosuđe trebaju biti saveznici u borbi protiv korupcije, istaknuto je na panel diskusiji koja se održala na Igmanu u okviru dvodnevne radionice, čiju organizaciju je podržao USAID-ov projekt Pravosuđe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini (BiH).

Učesnici ove panel diskusije bili su predstavnici pravosudne i medijske zajednice u BiH.

Iako postoje brojni izazovi u komunikaciji i saradnji na relaciji mediji – pravosuđe u BiH, ovom prilikom razgovarano je o načinima kako prevazići te izazove, s ciljem  kvalitetnog i blagovremenog informisanja javnosti, s fokusom na predmete korupcije, privrednog i organizovanog kriminala.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Zaključeno je kako je važna kontinuirana edukacija novinara za izvještavanje o radu pravosuđa, ali i senzibilizacija pravosudne zajednice u vezi potreba medija za informacijama iz pravosuđa.

Dogovoreno je da se uskoro ponovo organizira susret predstavnika pravosudne i medijske zajednice u BiH, gdje će se razgovarati o eventualnom napretku u ovoj oblasti i narednim koracima saradnje.

Merila Dizdarević i Amra Brkić-Čekić
Foto: Privatni album : Merila Dizdarević i Amra Brkić-Čekić

Prisutni novinari na panel diskusiji su ovom prilikom istaknuli i svoju zabrinutost u vezi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji će, ako se usvoji, značajno ugroziti novinarske slobode, te pravo javnosti na informacije. Sloboda izražavanja je jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovano i kroz član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ova panel diskusija organizirana je u saradnji sa Udruženjem glasnogovornika tužilaštava u BiH, te centrima za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske.

Projekt Pravosuđe protiv korupcije u BiH je petogodišnja incijativa Misije USAID-a u BiH, čiji je cilj jačanje kapaciteta pravosuđa za učinkovito gonjenje počinilaca u predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala visokog nivoa.

Također, njegova misija je i prevencija korupcije u pravosudnim institucijama, te jačanje integriteta i transparentnosti pravosuđa. Predviđeno trajanje ovog projekta je do septembra 2024. godine.

Almir Sokolović, Nermina Kuloglija i Nina Hadžihajdarević
Foto: Privatni album : Almir Sokolović, Nermina Kuloglija i Nina Hadžihajdarević

Udruženje glasnogovornika tužilaštava u BiH okuplja glasnogovornike/službenike za odnose s javnošću svih tužilaštava u BiH, a od nedavno su se ovom udruženju počeli priključivati i predstavnici sudova. Osnovni ciljevi Udruženja su jačanje transparetnosti pravosuđa i povjerenja javnosti kroz kontinuirano usavršavanje članova, te unapređenje praksi i jačanja standarda u oblasti odnosa s javnošću.

Uspostavljanje ovog Udruženja pomogao je prethodni USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH 2016. godine. Jedna od aktivnosti Udruženja je i izrada biltena „Etika, integritet i transparentnost u pravosuđu“, čije zadnje izdanje je moguće pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije