Drugi dan Marša mira: Nakon 70 kilometara učesnici stigli u Konjević-Polje

A. B.
Drugi dan Marša mira: Nakon 70 kilometara učesnici stigli u Konjević-Polje
Više od pet hiljada učesnika Marša mira, koji su jučer srebreničkim putem spasa iz Nezuka krenuli prema Potočarima, stigli su predvečer u Konjević Polje, gdje će kampovati pred posljednji dan marširanja.

Iako su prvu noć pretrpjeli oluju i tokom dva dana prepješačili više od 70 kilometara, raspoloženje među učesnicima ovogodišnjeg Marša mira jed dobro i svi su spremni da završe svoj pohod.

"Ovo mi je treći put da učestvujem, a mama je već peti put tu s mojim bratom. Ove godine nam se pridružio i otac, koji zbog posla ranije nije mogao. Prvi dan mi je bio poprilično težak, čak sam i infuziju primila i doktori mi nisu dali da nastavim preko Udrča. No, tako je svake godine još otkada sam na inicijativu mame krenula na Marš mira, kako bismo prošli putem kojim je i ona izbjegla iz Kamenice prema Nezuku, prvi dan je uvijek teško, a onda nastavimo normalnim tempom", kazala je za Radiosarajevo.ba Majda Avdić, studentica iz Gradačca.

Ona dodaje kako je pozitivno to što svake godine veliki broj mladih učestvuje, te smatra kako je potrebno da što više mladih ljudi učestvuje u ovakvim događajima, kako se ratna stradanja u BiH ne bi zaboravila i ponovila.

Podsjećamo, ovo je 13. po redu Marš mira na kojem , tokom tri dana, učesnici prođu putevima kojima su početkom jula 1995. Srebreničani bježali pred ratnim strahotama ka slobodnoj teritoriji. Ovo je jedna od centralnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, te velika počast koju mnogi učesnici, pješačeći više od 100 kilometara, odaju žrtvama Srebrenice.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije