Lijek koji ima skoro svaka kuća u BiH nije siguran na duži period upotrebe

7
Radiosarajevo.ba
Lijek koji ima skoro svaka kuća u BiH nije siguran  na duži period upotrebe
Foto: zenicablog.com / Ilustracija

Dugotrajna upotreba paracetamola mogla bi povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara kod ljudi s visokim krvnim tlakom, pokazuje studija - pokazala je studija Univerziteta u Edinburgu, objavljena u naučnom časopisu Circulation.

Prvo ispitivanje pokazalo je da samo dvije nedjelje redovnog uzimanja paracetamola izaziva klinički značajno povećanje krvnog pritiska, što dalje povećava rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 posto.

Istraživači savjetuju da se pacijentima koji moraju piti ovaj lijek protiv bolova daje najniža efektivna doza i to u najkraćem mogućem periodu.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

"Ova studija jasno pokazuje da paracetamol, najkorišćeniji lijek na svijetu, utječe na povećanje krvnog pritiska, što je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane i moždane udare. Ljekari i pacijenti zajedno treba da razmotre rizike u odnosu na prednosti dugotrajog prepisivanja paracetamola, posebno kod pacijenata sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti", rekao je doktor James Dear.

S druge strane, istraživanja su insistirala da je povremeno uzimanje paracetamola za liječenje glavobolje ili temperature sasvim bezbjedno, piše The Guardian.

"Ne radi se o kratkoročnoj upotrebi paracetamola za glavobolju ili groznicu, što je, naravno, uredu, već se ukazuje na novootkriveni rizik za ljude koji ga uzimaju redovno tokom dužeg perioda, uglavnom za hronične bolove", istakao je vodeći istraživač doktor Iain MacIntyre.

Studija je sprovedena na 110 učesnika, a uzela je u obzir samo one koji već imaju visok krvni pritisak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije