Lasić: U 2018. bit će završeno 8 km autoputa i započeti radovi na novih 47 km

Fena
Lasić: U 2018. bit će završeno 8 km autoputa i započeti radovi na novih 47 km

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je u razgovoru za Fenu kako je u ovoj godini planiran završetak poddionice Drivuša-Klopče i Klopče-Donja Gračanica te najavio realizaciju programa "Modernizacija cesta u Federaciji BiH" i ulaganja u avionsku infrastrukturu u FBiH, kako bi aerodromi u FBiH bile još konkurentnije lukama u okruženju i regiji.

Denis_Lasic_Fena.jpg - undefined

Govoreći o aktivnostima Ministarstva u prethodnoj godini, Lasić je kazao kako je protekla godina uglavnom protekla u pripremi projekata jer je, smatra on, do zastoja i nedostatka intenzivnijih aktivnosti došlo zbog neusvajanja Zakona o izmjenama zakona o trošarinama BiH, neusvajanja prostorno-planske dokumentacije, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, komplicirane procedure za dodjelu ugovora i slično.

U 2017. godini završeno je deset kilometara moderne autoceste dionice Svilaj – Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora Vc, a na toj dionici planira se još izgradnja mosta Svilaj i graničnog prijelaza, ustvrdio je Lasić, napomenuvši kako se nastavlja izgradnja na ranije otvorenim gradilištima poddionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica, s tim da se završetak radova na poddionici Drivuša – Klopče očekuje u prvoj polovici ove godine.

Po ministrovim riječima, u 2018. godinu planiran je završetak poddionice Drivuša – Klopče (2,3 km) i Klopče - Donja Gračanica (5,7 km).
Denis_Lasic_Ministarstvo_prometa_komunikacija_FBiH1.jpg - undefined

Osim toga, planiran je početak izgradnje na poddionicama: Počitelj – Zvirovići (11 km), kao i izgradnja autoceste tunel Vraca – tunel Pečuj s petljom Zenica sjever (4 km), zatim Počitelj – Buna (7 km), Ponirak - Vraca (2,7 km), Vranduk – Ponirak (5,3 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), Tunel Kvanj – Buna (cca 5 km), te Tarčin – Ivan (cca 7 km).

Od brzih cesta planira se izgradnja dionice Lašva – Nević polje (Lot 1) 24 km, izgradnja prve faze dionice Prača – Goražde (13 km), prve faze Mostar – Široki Brijeg (granica s Republikom Hrvatskom) 3 km, Sarajevske obilaznice Lot 3B (1,5 km) i dionica Tuzla – Žepče (5,5 km).

"U 2018. godini počet će realizacija programa 'Modernizacija cesta u Federaciji BiH' u nadležnosti JP Ceste Federacije BiH, prema potpisanim sporazumima o zajmu/kreditu s međunarodnim financijskim institucijama, u iznosu od 173 miliona eura", kazao je Lasić.

Dodao je kako taj program obuhvaća više projekata koji se mogu podijeliti u dvije grupe, i to projekti obilaznica i izgradnje cestovnih dionica od strateškog značaja za FBiH/BiH i projekti izgradnje obilaznica oko gradova te projekti rekonstrukcije postojećih cesta i kolničke konstrukcije (korekcija osovine, izgradnja trećih traka za spora vozila, rehabilitacija /rekonstrukcija mostova i tunela, rehabilitacija/rekonstrukcija crnih točaka i opasnih mjesta i slično).

Govoreći o radu aerodroma, ministar Lasić podsjetio je kako su u Federaciji BiH u operativnom radu tri međunarodna aerodroma – Međunarodni aerodrom Sarajevo, Međunarodni aerodrom Tuzla i Zračna luka Mostar. Po njegovom mišljenju, sva tri aerodroma su u operativnom i funkcionalnom smislu u stanju izvršiti adekvatan prihvat i otpremu aviona i putnika te posjeduju licence međunarodnih zračnih luka.

Denis_Lasic_Ministarstvo_prometa_komunikacija_FBiH.jpg - undefined

Dodao je kako je u toku izgradnja i stavljanje u funkciju Aerodroma Bihać.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija već nekoliko godina aktivno sudjeluje u razvoju zrakoplovne infrastrukture u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz subvencije i kapitalna ulaganja, ustvrdio je Lasić, dodavši kako iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, od sredstava putničke takse-naknade za razvoj i unaprjeđenje zračnog prometa u Federaciji BiH, treba biti realizirano ukupno 13 miliona maraka.

Što se tiče željezničkog saobraćaja, uvođenjem linije za Čapljinu "Talgo" garniturama u junu 2017. godine, i puštanjem linije od Sarajeva za Banju Luku u augustu iste godine, došlo je do znatnog povećanja u prijevozu putnika koji je u proteklom razdoblju bio u drastičnom padu, kazao je Lasić.

Dodao je kako Ministarstvo još ne posjeduje podatke o tačnom broju prevezenih putnika jer su te linije puštene u drugoj polovici 2017. godine.

Kod prijevoza tereta, Željeznice Federacije BiH u proteklim su godinama najveći prijevoznici roba u Federaciji BiH i drže određenu konstantu s blagim porastom prijevoza tereta.

Kada je u pitanju pomorski promet, Lasić ističe kako BiH, odnosno Federacija BiH izlazi na Jadransko more s dužinom obale od 25,80 kilometara na morskom prostoru Klek-Neum, a pošto nema izgrađene pomorske infrastrukture (luka, pristanište, marina) pomorski promet se odvija sporadično u turističke svrhe.

Što se tiče riječnog saobraćaja, trenutna situacija je takva da se na plovnom putu rijeke Save obavlja neznatan promet u odnosu na očekivani promet roba.

"Luka Brčko ima oko 120.000 tona prometa na godišnjoj razini i neznatni dio preko Luke Bosanski Šamac. U budućnosti je planirana rekonstrukcija plovnog puta rijeke Save te rekonstrukcija Luke Brčko i pristupnih komunikacija luci čime bi se osigurali preduvjeti za povećanje prometa roba", kazao je ministar Lasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije