Kutija sa kopijom haških presuda zločincu Ratku Mladiću poslana gradonačelniku Beograda

4
Radiosarajevo.ba
Kutija sa kopijom haških presuda zločincu Ratku Mladiću poslana gradonačelniku Beograda
Foto: RSE / Kutija sa presudama Mladiću

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poslala je u srijedu 27. jula beogradskom kolegi Aleksandru Šapiću kopije presuda Haškog tribunala kojim je Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini.

Karić je kopije presuda poštom poslala u Beograd nakon što je gradonačelnik Šapić, inače funkcioner Srpske napredne stranke, izjavio da ne zna za Mladićeve ratne zločine.

"Ono što znam, jeste da je Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam", napisao je 23. jula Šapić na Twitteru, odgovarajući na zahtjev Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji koja je zatražila uklanjanje Mladićevog murala u Beogradu.

Pogledajte kako je Fenerbahce izbačen nakon penala: Edin Džeko i društvo šokirani u Istanbulu

Pogledajte kako je Fenerbahce izbačen nakon penala: Edin Džeko i društvo šokirani u Istanbulu

Mladi iz Beograda pozvali gradonačelnika da ukloni mural ratnog zločinca Ratka Mladića

Mladi iz Beograda pozvali gradonačelnika da ukloni mural ratnog zločinca Ratka Mladića

Gradonačelnica Sarajeva kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njena obaveza bila da reagira na ovakve izjave, kao gradonačelnica grada koji je tokom rata devedesetih godina prošlog stoljeća bio pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Opsada je trajala 1.425 dana.

Karić je pozvala gradonačelnika Beograda da pročita presude i da "ne vrijeđa dodatno građane BiH koji su pretrpjeli agresiju, te članove porodica ubijenih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici 1995. godine".

"Izjava gradonačelnika Beograda duboko je potresla sve ljude koji vole BiH, one koji su preživjeli agresiju i genocid te proveli rat u ovom gradu. Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu. Ne možemo reći da nešto ne znamo jer nismo bili tu. I ja nisam bila rođena kad su se dogodili mnogi zločini u svijetu dešavali, ali ih nikada ne osporavam", istaknula je Karić.

Benjamina Karić komentirala izjavu gradonačelnika Beograda da je zločinac Mladić "branio narod"

Benjamina Karić komentirala izjavu gradonačelnika Beograda da je zločinac Mladić "branio narod"

Na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu, Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je 22. jula gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

U saopćenju je Inicijativa navela da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon izjave gradonačelnika Beograda da ne zna ko je šta radio tokom rata u BiH, odnosno da ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, regirale su pojedine nevladine organizacije (NVO) i političke stranke koje su ga pozvale na odgovornost.

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) iz Beograda saopćio je da Šapić relativizira presude za genocid u Srebrenici, te je pozvao tužilaštvo da u najkraćem roku pokrene istragu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Šapićev stav okarakterisala je kao sramotan, ističući da su presude Haškog suda obavezujuće za sve članice Ujedinjenih nacija, pa tako i za Srbiju.

Stranka Pokret slobodnih građana (PSG) pozvala je Šapića da hitno ukloni grafit sa likom Ratka Mladića, kao i druge grafite kojima se poziva na nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju.

Mural sa likom Ratka Mladića postavljen je 23. jula u Beogradu prošle godine, a rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. To do danas nije učinjeno.

Inače, proteklih godina murali Ratku Mladiću su oslikavani i u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska- Banjaluci, na sjeveroistoku BiH, Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, Gradiški na sjeverozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je zatražio uklanjanje murala sa likom i djelom Ratka Mladića, ocjenjujući da je "situacija toliko nakaradna da se može sačiniti 'turistička' karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima". Jedino je Foča uklonila mural.

Krajem jula prošle godine, Inzko je dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Kaznu izdržava u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije