Kongres SDA razmatra Deklaraciju, očekuje se izbor predsjednika

Radiosarajevo.ba
Kongres SDA razmatra Deklaraciju, očekuje se izbor predsjednika
Osvježeno u 18:00 sati, govorom Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da održava Peti Kongres na čijem je početku uvodni referat održao predsjednik i jedan od kandidata za novog predsjednika Sulejman Tihić.

Najvažniji tačka dnevnog reda Petog kongres SDA je izbor novog predsjednika od strane više od 700 delegata. Pored Tihića, kandidati su Adnan Terzić i Bakir Izetbegović.

Tihić je, između ostalog, kazao da su period 2005.-2009. godina obilježila dva izborna ciklusa i to opći izbori 2006. i lokalni 2008. godine.

Po njegovim riječima, u oba ciklusa SDA je zadržala vodeću poziciju, iako je na izborima za člana Predsjedništva BiH izabran njegov protukandidat.

U kontekstu generalne političke scene, Tihić je kazao da se ovaj period može podijeliti na dva dijela, period 2004.-2006. godina kada su provođene snažne reforme u poreznom, carinskom, sigurnosnom, odbrambenom sistemu.

"U tom periodu 2006. bio je postignut i vrlo dobar sporazum o prvoj fazi ustavne reforme kojim je država BiH bila jača i funkcionalnija. Išlo se u pravcu slabljenja institucija entiteta, jačanja države i bolje funkcionalnosti države. Nažalost, za usvajanje ovoga prijedloga nedostajala su dva glasa. Time nije srušen samo paket amandmana na Ustav već je srušena politika dogovora i kompromisa, politika korak po korak, ali stalno naprijed kakvu je vodio i zastupao naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović“, kazao je Tihić.

Nakon ubjedljive pobjede na lokalnim izborima smatrali smo, dodao je, obavezom da nakon više od dvije godine nacionalističke retorike, stagnacije i destrukcije njenih institucija ponovo pokrenemo procese dijaloga, dogovora i rezultat toga jeste Prudski proces u kojem BiH nije izgubila ništa, ali jeste dobila.

Podsjetio je da je iz prudskog procesa proisteklo rješavanje pravnog statusa Distrikta Brčko „koji je za Dejton bilo previše teško i delikatno, a sada je riješeno na najbolji mogući način zahvaljujući dogovoru i kompromisu“.

Svjesni smo, kazao je Tihić, da dogovorom, dijalogom, kompromisom s političkim predstavnicima drugih naroda i građana možemo i moramo rješavati probleme i otvorena pitanja.

Predstavljajući Programsku deklaraciju SDA 2009.-2013. kazao je da ona predstavlja kontinuitet politike SDA na njenom reformskom i evropskom putu.

„Još jednom u ovoj deklaraciji potvrđena je pozicija SDA kao bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvataju nezine političke ciljeve“, kazao je Tihić.

Izetbegovićeva poruka je da se na prihvatanje kandidature za predsjednika SDA odlučio jer je uvidio znake usporavanja i nedostatka inventivnosti u ovoj političkoj partiji za koju je kazao da je slovila kao najsnažniji koheizoni faktor u okupljanju probosanskih snaga u BiH.

Istu ponudu za kandidaturu je prije četiri godine odbio, podsjetio je, cijeneći da je tadašnje rukovodstavo najbolje rješenje za stranku i da nije vrijeme za promjene, ali reforme su u međuvremenu završile porazom i ovaj put je, prema Izetbegovićevim riječima, vrijeme za promjene.

SDA je definisao kao bosansku, bošnjačku i evropsku i sredinu u kojoj nijedan od ovih elemenata ne može jedan bez drugog.

Timovi eksperata treba da odgovore na društvene probleme nagomilane u međuvremenu, a SDA mora prepoznavati probleme već kod nastanka i odmah reagovati na njih jer više ljudi više zna, naredna je poruka ovog kandidata.

Cilj svih mjera koje on namjerava preduzeti je - zdravo društvo, a to se može, kako je rekao, samo u zdravoj porodici i pravilnim odgojem mladih.

Izetbegović smatra da ratne zločince 'moramo proganjati dok smo živi, a istovremeno raditi na pomirenju u BiH sa svima koji se nisu ogriješili o pravdu'.

Za boračku populaciju je kazao da joj treba omogućiti dostojan životni standard i pozvao je na zaštitu boraca od nepravednih optužnica kojima ih neki žele izjednačiti s agresorima.

"Reforme su od vitalnog značaja za budućnost BiH, a nažalost propale su u zadnje četiri godine najviše zbog nerealnih procjena političara.

Eksperti i poslanici u Parlamentu koji se razmiiju u ustavna pitanja, treba da budu uključeni u ustavnu reformu. I
reforma policije mora biti nastavljena", riječi su Bakira Izetbegovića.

Što se tiče ekonomije, njegova je vizija da u prvih narednih pet mjeseci treba djelovati brzim mjerama u vidu "šok terapije", a onda mjerama za predstojeću dekadu. Velike ekonomske mogućnosti on vidi u prirodnim resursima BiH koje treba iskoristiti jer, "kriza neće trajati dovijeka", poručio je.

Što se tiče povratka izbjeglica i raseljenih u domovinu, on ističe da poseban fokus treba da bude na održivosti tog procesa, a veliku šansu vidi u poljoprivredi.

Veze s dijasporom treba da budu jake, najmanje što se za početak može učiniti je formiranje resornog ministarstva, ako nije moguće na državnom, onda na federalnom nivou, poručio je ovaj kandidat za predsjednika SDA.

Osvrnuvši se na Islamsku zajednicu, poručio je da se politika uvijek bavila ovom institucijom, zbog čega ona još dugo neće biti indiferentna prema politici. Međutim, nije fer uvlačiti Islamsku zajednicu u političke kampanje, izjavio je.

Izetbegović je naveo da medijima u BiH treba pomoći u obavljanju njihovog posla, a one koji, kako je dodao, šire u javnost nerealne slike, treba otrpjeti jer narod odavno zna prepoznati gdje je istina a gdje laž.

SDA će nakon 5. kongresa izaći još snažnija, demokratskija i evropskija, uvjeren je Bakir Izetbegović.

Obračajući se delegatima Kongresa, Terzić je poručio da se mora promijeniti način vođenja stranke, način odlučivanja, te saradnja stranke sa drugim političkim partnerima.

"Danas politiku stranke karakterizira odustvo strategijskog vođenja politike", ustvrdio je Terzić, ocijenivši kako je rezultat takve politike inferioran položaj stranke, te osjećaj nemoći u bošnjačkom narodu.

On također smatra kako ima jasnu viziju i sposobnost za korjenite promjene u stranci, poručivši kako će on "odvesti stranku do pobjede na slijedećim izborima".

Ukazao je na nužnost redifiniranja prioriteta politike stranke, te promjene njenog Statuta, založivši se za novi i demokratski Statut, koji će smanjiti ovlasti predsjednika stranke.

Terzić je naglasio da će se, ukoliko dobije povjerenje delegata, zalagati za reformu cjelokupnog bh. društva na osnovu evropskih standarda, a poseban fokus je stavio na daljne ispunjavanje obaveza BiH na evropskom putu, te bolje vođenje ekonomske politike.

fena/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije