Ko je Nikola Poplašen: Biografska abeceda vaskrsnulog četničkog vojvode

Radiosarajevo.ba
Ko je Nikola Poplašen: Biografska abeceda vaskrsnulog četničkog vojvode

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici pozitivno se odredio spram imenovanja Nikole Poplašena u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i razvoj kvaliteta.

Odluka je ovo koja je šokirala javnost, imajući u vidu da se radi o deklariranom četničkom vojvodi koji je 1992. bio na čelu agresorske vojske u Vogošći (općina u blizini Sarajeva), mjestu zloglasnih logora Kod Sonje i Planjina kuća. Porodice iz Vogošće još uvijek traže više od 60 svojih najmilijih.

No, vratimo se na biografiju vojvode Poplašena.

Rođen 15. decembra 1951. u Stanišiću kod Sombora (Srbija), u porodici koloniziranih Krajišnika, Poplašen je stigao do Sarajeva gdje je, kao sociolog, bio asistent, docent i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

U glavnom gradu živio je sa suprugom, kćerkom i dva sina.

U jeku raspada Jugoslavije, priključio se Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), gdje je postao savjetnik i veliki prijatelj Radovana Karadžića.

Prije tri godine, da vas podsjetimo i na to, nije se libio u jednoj TV emisiji čestitati „krsnu slavu svom velikom prijatelju Radovanu Karadžiću“. Evo i video kao dokaz:

Negdje da početku rata, prijatelj Raša postavlja ga na poziciju povjerenika Ratnog predsjedništva Republike Srpske u Vogošći. Kad se spominju ratni zločini u ovom dijelu BiH, na svakom mjestu se spominje „profesor Nikola“ (kako su ga zvali u ratu), mada Poplašen nikada nije optužen za zločine.

Portal Radiosarajevo.ba jučer je razgovarao s Emom Čekić, čelnicom Udruženja porodica nestalih iz Vogošće, koja nam je rekla kako su u njenom udruženju ogorčeni. Više na ovom linku:

Vogošćani o povratku Nikole Poplašena: To je ratni zločinac, šta nam radite ovo?

 

Postoji i ispovijest jedne žene koja je preživjela rat, ali koja i danas traga za svojom kćerkicom, kako ju je silovao „profesor Nikola“.

Ubrzo je napustio SDS (maj 1992.), i osnovao svoju, Srpsku radikalnu stranku i postao je njen predsjednik.

Svoju ratnu ulogu, brzo nakon agresije, opskurno je opisivao:

„To cijene drugi. Vjerovatno, dok sam dobio tu titulu (četničkog vojvode, op. a.), jesam. Ja sam u više navrata bio i borac i komandant iako sam veći dio rata bio na radnoj obavezi. Uglavnom na fakultetu i još nekim drugim radnim obavezama.“

Brzo nakon Vogošće otišao je u Banju Luku gdje se zaposlio kao profesor prava na Univerzitetu, a tamo radi i danas. U međuvremenu, u martu 1994, Vojislav Šešelj ga je nagradio titulom četničkog vojvode kojom se Poplašen ponosi i danas. Šešelj ga se, pak, odrekao jer ga je smatrao izdajicom.

Nakon rata, dobio je i najviše glasova na izborima za predsjednika RS-a, pa je bio i na toj funkciji, ali neznatno – četiri mjeseca pa ga je smijenio bivši visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp jer Poplašen nije dozvolio imenovanje Milorada Dodika na mjesto premijera. Dodik je Poplašena poslije odlikovao Ordenom...

Od tada je nestao s političke scene, sve dok ga osam zastupnika Doma naroda nije vaskrsnulo kad su prihvatili prijedlog da Poplašen postane član navedene agencije. Pročitajte još jednom imena zastupnika koji su digli ruku „za“:

Ko je digao ruku za četničkog vojvodu: Imena zastupnika koji su glasali za Poplašena

 

Zanimljivo je i da je nakon rata, na pitanje Senada Pećanina, da li se stidi zbog počinjenih srpskih zločina, kazao:

„Kao pripadnik čovječanstva, stidim se svih zločina, i muslimanskih i hrvatskih pa i srpskih. Bilo mi je žao svakoga, svake žrtve.“

Nije ga to poslije spriječilo da u Haagu svjedoči u koristRadovana Karadžića i Momčila Krajišnika.

Ostaje još da vidimo kako će proći glasanje u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, gdje su neke stranke najavile žestoku borbu protiv izbora četničkog vojvode u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i razvoj kvaliteta.

Sifet Podžić: Pogriješio sam što sam glasao za Nikolu Poplašena

 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije