Ko je bh. državljanin uhapšen u Dortmundu: Priča o Paragi, osuđenom ratnom zločincu

Radiosarajevo.ba
Ko je bh. državljanin uhapšen u Dortmundu: Priča o Paragi, osuđenom ratnom zločincu

Jučer je u Dortmundu, na aerodromu, uhapšen 52-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog ubistva i krađe.

Njemačka: Uhapšen 52-godišnji državljanin BiH zbog krađe i ubistva

 

Potjernicu je raspisala Italija, a, kako je potvrđeno, uhapšen je Hanefija Prijić Paraga, osuđeni ratni zločinac, rođeni Gornjevakufljanin.

Prijić je u julu 2001. u BiH osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva trojice italijanskih humanitaraca na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa. Bio je komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije BiH i osuđen je kao nalogodavac strijeljanja trojice Italijana i pljačkanja humanitarnog konvoja koji su dovozili kao pomoć građanima naše zemlje. Htjeli su još iz Zavidovića evakuirati 67 majki (udovica) i skloniti ih, s djecom, u sigurnost Italije.

Tokom istrage utvrđeno je da su Paragini vojnici 29. maja 1993. napravili zasjedu u predjelu kanjona Guser, a potom zaustavili konvoj u kojem su bili italijanski državljani-dobrovoljci pri humanitarnoj misiji Brešanske inicijative solidarnosti. Konvoj su skrenuli na šumski put, humanitarnu pomoć opljačkali, a Italijane na traktoru odvezli u pravcu planine Radovan.

Tamo je Paraga, kako je navedeno u presudi, naredio dvojici potčinjenih vojnika da odvedu humanitarce u obližnju šumu i da ih ubiju. Pet zrna je pogodilo Fabija Morena, najmanje osam zrna je pogodilo Sergija Lanu i najmanje dva zrna su pogodila Guida Pulettija. Svi su poginuli na licu mjesta. Cristiano Penochio i Agostino Zanotti preživjeli su egzekuciju.

Hanefija Prijić Paraga rođen je 4. marta 1963. godine u mjestu Voljice (Gornji Vakuf), gdje i živi. Po zanimanju je bravar, prije rata je bio zidar.

U ratu je bio komandant jedinice Armije RBiH, inspektor u MUP-u, a onda i vijećnik Stranke za BiH u Općinskom vijeću Gornjeg Vakufa.

Istragu su još za vrijeme rata zatražile italijanske vlasti od Alije Izetbegovića: postoji videosnimak koji je načinio Akif Agić, ratni izvještač s ovog područja, a novinarima talijanske televizije dostavio Enver Zejnilagić, prema kojem su preživjeli Italijani identificirali Paragu kao nalogodavca ovog gnusnog zločina.

„Tokom suđenja Paraga je priznao da je razgovarao s vojnikom Sabahudinom Prijićem, ali je rekao da ga je pitao otkud on na tom mjestu. Također je poricao da je svom rođaku Sabahudinu Prijiću, vojniku Protudiverzantskog odreda, naredio strijeljanje, ali je priznao da se spotakao o mrtvo tijelo jednog od ubijenih Talijana i da je zbog toga povraćao na licu mjesta. Ponavljao je da ne zna šta se desilo, niti ko je uopće i zašto pucao.“

Iako je istraga pokrenuta još 1994, ubrzo je prekinuta – nije poznato po čijem nalogu, a onda nekoliko godina nakon rata, zbog pritiska italijanskih vlasti, ponovno pokrenuta. Paraga je uhapšen 2000, u akciji bh. specijalaca, a na sudu se konstantno branio da nije kriv. Presudu je dočekao u suzama, i bio je uporan kako je riječ o pogrešnom identitetu, uz tvrdnju da je u vrijeme zločina bio na drugom mjestu.

Paraga se dovodio i u vezu sa zloglasnim odredom Zulfikarčiji su pripadnici odgovorni za stravični zločin u Trusini, kada je 16. aprila 1993, ubijeno 22 Hrvata, uglavnom civila. Za ove zločine, između ostalih, osuđena je i zločinka Rasema Handanović Zolja, koja se (prema navedenom snimku i svjedočenju preživjelih Italijana), nalazila u društvu Prijića kada su ubijeni italijanski humanitarci. Zolja je za zločine u Trusini, koje je priznala, 2012. osuđena na pet i po godina zatvora.

Prema knjizi Ivice Milončića Zločin s pečatom, Paraga je imao nadimak hrvatomrsca, te se navodi kako se dovodio u vezu s pljačkanjem Hrvata na ovom području. Isti izvor također ga povezuje za Rasemom Handanović, dok je dio bh. novinara, koji su se bavili slučajem, tvrdio da su njih dvoje u ratu imali ljubavnu vezu.

Paraga je nakon presude, kaznu služio u zeničkom zatvoru odakle je izašao u februaru 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije